{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hasan Zolić: Bošnjaci su većinski narod i tako će biti i nakon popisa

A
19.9.2013. u 10:23
44
67
Hasan Zolić: Bošnjaci su većinski narod i tako će biti i nakon popisa
44
Hasan Zolić: Bošnjaci su većinski narod i tako će biti i nakon popisa
Hasan Zolić
Popis stanovništva i domaćinstava u BiH, koji će biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine, prije svega je tehničko pitanje, koje je malo ispolitizirano, i koje bi trebalo dati konkretnu demografsku i ekonomsku sliku stanovništva u BiH, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija profesor statistike i demografije Hasan Zolić, nekadašnji direktor Zavoda za statistiku BiH.
"Popis je svugdje u svijetu statistička akcija koja treba da dovede do toga da se da slika stanja jednog društva, jedne zemlje, a to znači broj i struktura stanovnika i mnoga druga pitanja", kazao je Zolić.

Prema njegovom mišljenju, predstojeći popis u BiH je "malo ispolitiziran, posebno kada su u pitanju kolone 24, 25, 26 na popisnici, koje se odnose na etničku i vjersku pripadnost, kao i jezik". Profesor je napomenuo kako građani trebaju imati u vidu da odgovore na navedena pitanja ne moraju dati, odnosno da popisivač mora upisati bilo koji odgovor koji građanin kaže kad je riječ o navedenim kolonama.

Govoreći o etničkom sastavu stanovništva i o pokazateljima koje će popis donijeti, Zolić je naglasio da je činjenica da su Bošnjaci u BiH većinski narod, te da će tako ostati i poslije ovog popisa.

“CIA je ta koja ima dosta podataka, a da li su oni vjerodostojni ili ne, ja ne znam. Oni su našli za shodno da kažu da je Bošnjaka 48, Hrvata 14, a Srba 36 posto. Ja mislim da će biti malih korekcija kada su u pitanju ovi podaci, možda će ta mala korekcija biti u korist Bošnjaka”, pojasnio je Zolić.

Posljednjih mjeseci žustro se provode kampanje na osnovu kojih se građani BiH upoznaju o tome šta i kako treba da rade na popisu u oktobru.

"Da li su te kampanje dobre ili loše, to zavisi od opštinskih struktura. No, na popisu sve zavisi od čovjeka, pojedinca", kazao je profesor Zolić.

Tokom posljednjeg popisa stanovništva u BiH, provedenog 1991. godine, Zolić je bio direktor Agencije za statistiku, te je on, zapravo, i organizovao taj popis.

"Mi smo radili po metodologiji Ujedinjenih nacija (UN) i Evrope. Tada se narod izjasnio onako kako je smatrao da treba, a muslimana je bilo oko milion i 930 hiljada, Srba milion i 360, Hrvata oko 740.000 i ostalih. Oko tog popisa nije bilo polemike kao oko predstojećeg popisa", pojasnio je Zolić.

I bh. dijaspora će biti popisanaPopis stanovništva u BiH je i iznimno osjetljivo političko pitanje, jer osim što će dati statističke podatke, treba potvrditi i kakve posljedice po demografsku strukturu stanovništva su ostavila ratna dešavanja od 1992. do 1995. godine.

"Što se tiče dijaspore, ona je isto organizovana, i čine se veliki napori da se i dijaspora organizuje. Tu imamo malih problema. Kada govorimo o dijaspori, treba znati da imamo dvije vrste dijaspore. Jedni su oni koji su vezani za BiH, imaju ličnu kartu, stanove, otišli su, ali se povremeno vraćaju. Oni će u popisu biti svrstani u kontigent stanovništva BiH", pojasnio je Zolić.

Građani koji su 12 i više mjeseci van teritorije BiH će također biti popisani, ali na posebne obrasce, tako da neće ulaziti u kontigent stanovništva BiH, nego u zemljama u kojima se nalaze.

“Mi ustvari gubimo dobar dio stanovništva BiH. Da nije bilo rata, nas bi bilo između 4,5 i pet miliona stanovnika. Međutim, možda će nas sada biti do četiri miliona”, istakao je Zolić.

Važno je biti dobro informisan o popisuNekadašnji direktor Zavoda za statistiku građanima je preporučio da u vrijeme popisa budu kod svojih kuća, da se dobro informišu o popisu, ali je napomenuo i da im uvijek ostaje mogućnost da odu u popisnu komisiju kako bi se popisali, ukoliko ih popisivač ne zatekne kod kuće.

"Građani treba da što realnije prikažu ono što posjeduju kada su u pitanju stanovi, zemlja, promjena mjesta stanovanja...", dodao je Zolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: