BiH
0

Prekinuto ročište u slučaju Gorana Salihovića, zatraženo izuzeće tužioca Mahmuta Švrake

Piše: M. N.
U Sudu BiH danas je trebalo biti održano prvo ročište pred disciplinskom komisijom u slučaju glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića koji je suspendovan zbog tužbe u kojoj mu se na teret stavlja niz prekršaja.

Kako je za Klix.ba potvrdio Salihovićev advokat Rifat Konjić, ročište je otkazano jer je odbrana zatražila izuzeće predsjednika disciplinske komisije Mahmuta Švrake.

"Razlog je taj jer se protiv njega vodi procedura u Tužlaštvu BiH gdje je glavni tužilac Goran Salihović", rekao je Konjić.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne. Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.