|

Prvo disciplinsko ročište Goranu Salihoviću u utorak

Prvo disciplinsko ročište Goranu Salihoviću u utorak
3
F
FENA
2.12.2016. u 15:47
5
komentara
3

dijeljenja
Prvo disciplinsko ročište Goranu Salihoviću u utorak Goran Salihović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazalo je prvo disciplinsko ročište u predmetu protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića za utorak, 6. decembra.
Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

"Postoji mogućnost da disciplinsko ročište za Gorana Salihovića bude zatvoreno za javnost", kazali su iz VSTV-a Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH (BIRN BiH).

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića, prenosi BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...