Dom naroda FBiH
0

Prekinuta sjednica tokom rasprave o zajmu Aerodroma Sarajevo

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Stjepan Krešić prekinuo je današnju vanrednu sjednicu Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prilikom rasprave o informaciji na osnovu koje je Federalna vlada trebalo da garantuje za zajam Međunarodnog aerodroma Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 50 miliona KM.

Tako je, osim ovog zajma, danas ostalo neriješeno i pitanje Vladine garancije javnom preduzeću Željeznice FBiH za kredit od oko 80 miliona KM kod Unicredit banke d.d. Mostar i Intesa SanPaolo banke d.d. Bosna i Hercegovina.

Predsjedavajući Krešić je prekid sjednice obrazložio činjenicom da je u tom trenutku u skupštinskoj sali bio 31 od 58 delegata te da on sebi ne može dozvoliti luksuz da pri kraju mandata dovede u pitanje izglasavanje veoma bitne odluke za Željeznice FBiH.

Inače je često opominjao delegate da sjednica protiče na ivici kvoruma.

Za razilku od informacije o zajmu Međunarodnog aerodroma, delegati su stigli da završe raspravu o kreditu željezničke kompanije.

Iz uprave Željeznica im je pritom napomenuto da je novac od kredita neophodan, u suprotnom, kompanija će doći u katastrofalno stanje.

Delegatkinja Mira Ljubijankić, uz napomenu da će glasati 'za' zbog iznimne važnosti sektora željeznica, postavila je pitanje utroška novca od dosadašnjih kredita koji su u Parlamentu "svako malo" odobravani kompaniji, a ona u međuvremenu sve više tonula.

"Nadam se da će poslije ove sjednice Doma naroda oni koji su nadležni da ispitaju utrošak novca od dosadašnjih kredita uraditi taj posao", rekla je Ljubijankić u momentu kad je mislila da će danas glasanje biti obavljeno.

To će se ipak desiti u nastavku prekinute sjednice ćiji će datum biti naknadno određen.

Delegati Doma naroda su prije prekida sjednice okončali jednu od prethodnih tačka dnevnog reda i odobrili kao i jučer njihove kolege iz Predstavničkog doma rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Rebalans podrazumijeva uvećanje ukupne budžetske sume za 116,1 miliona KM, odnosno novi iznos od 1.862.962.000 KM.