{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekinuta sjednica tokom rasprave o zajmu Aerodroma Sarajevo

F
14.9.2010. u 16:42
0
0
Prekinuta sjednica tokom rasprave o zajmu Aerodroma Sarajevo
0
Prekinuta sjednica tokom rasprave o zajmu Aerodroma Sarajevo
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Stjepan Krešić prekinuo je današnju vanrednu sjednicu Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prilikom rasprave o informaciji na osnovu koje je Federalna vlada trebalo da garantuje za zajam Međunarodnog aerodroma Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko 50 miliona KM.
Tako je, osim ovog zajma, danas ostalo neriješeno i pitanje Vladine garancije javnom preduzeću Željeznice FBiH za kredit od oko 80 miliona KM kod Unicredit banke d.d. Mostar i Intesa SanPaolo banke d.d. Bosna i Hercegovina.

Predsjedavajući Krešić je prekid sjednice obrazložio činjenicom da je u tom trenutku u skupštinskoj sali bio 31 od 58 delegata te da on sebi ne može dozvoliti luksuz da pri kraju mandata dovede u pitanje izglasavanje veoma bitne odluke za Željeznice FBiH.

Inače je često opominjao delegate da sjednica protiče na ivici kvoruma.

Za razilku od informacije o zajmu Međunarodnog aerodroma, delegati su stigli da završe raspravu o kreditu željezničke kompanije.

Iz uprave Željeznica im je pritom napomenuto da je novac od kredita neophodan, u suprotnom, kompanija će doći u katastrofalno stanje.

Delegatkinja Mira Ljubijankić, uz napomenu da će glasati 'za' zbog iznimne važnosti sektora željeznica, postavila je pitanje utroška novca od dosadašnjih kredita koji su u Parlamentu "svako malo" odobravani kompaniji, a ona u međuvremenu sve više tonula.

"Nadam se da će poslije ove sjednice Doma naroda oni koji su nadležni da ispitaju utrošak novca od dosadašnjih kredita uraditi taj posao", rekla je Ljubijankić u momentu kad je mislila da će danas glasanje biti obavljeno.

To će se ipak desiti u nastavku prekinute sjednice ćiji će datum biti naknadno određen.

Delegati Doma naroda su prije prekida sjednice okončali jednu od prethodnih tačka dnevnog reda i odobrili kao i jučer njihove kolege iz Predstavničkog doma rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Rebalans podrazumijeva uvećanje ukupne budžetske sume za 116,1 miliona KM, odnosno novi iznos od 1.862.962.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: