{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobreno zaduženje Željeznica FBiH i zajam Međunarodnog aerodroma

F
13.9.2010. u 16:11
0
0
Odobreno zaduženje Željeznica FBiH i zajam Međunarodnog aerodroma
0
Odobreno zaduženje Željeznica FBiH i zajam Međunarodnog aerodroma
Parlament FBiH
Predstavnički dom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je završena u Sarajevu, informaciju prema kojoj Federalna vlada treba da bude garant kompaniji Željeznice FBiH za kredit od oko 80 miliona KM kod Unicredit i Intesa SanPaolo banke.
Prema obrazloženjima iz uprave Željeznica, taj novac je neophodan jer će, u protivnom, kompanija doći u katastrofalno stanje.

Poslanici u Predstavničkom domu su također odobrili informaciju o zajmu od oko 50 miliona KM Međunarodnom aerodromu Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

U prethodnim tačkama dnevnog reda, većinom glasova su Federalnoj vladi odobrili rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta, koji znači uvećanje ukupne budžetske cifre za 116,1 milion KM. Prema toj projekciji, rebalansirani budžet će iznositi 1.862.962.000 KM.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda ističe da je na ovakav plan značajno uticalo povećanje prihoda ubranih na osnovu zakonskih propisa o porezu na dobit kao i prihoda od dividendi javnih preduzeća.

Da bi rebalansirani budžet postao operativan, Vladin prijedlog mora odobriti i Dom naroda u Parlamentu Federacije čija je sjednica, također vanredna, najavljena za sutra u Sarajevu.

Što se tiče Predstavničkog doma, predsjedavajući Safet Softić najavio je još jedno zasjedanje tog nivoa u aktuelnom mandatu, i to nakon 3. oktobra, što znači poslije općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: