Predstavnički dom FBiH
0

Odobren rebalans budžeta i uvećanje za 116 miliona KM

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Predstavnički dom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrio je Federalnoj vladi rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta koji podrazumijeva uvećanje ukupne budžetske sume u odnosu na dosadašnju za 116,1 milion KM.

Novi predloženi iznos, računajući to povećanje, je 1.862.962.000 KM.

Sutra će se o predloženom rebalansu izjašnjavati i Dom naroda također na vanrednoj sjednici, s obzirom na to da je Vlada uputila ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Prema objašnjenju dopremijera u Federalnoj vladi i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, budžetski rebalans je rađen jer je u dvama sektorima došlo do rasta prihoda, i to u stavkama ubiranja poreza na dobit te dividedni od poslovanja javnih preduzeća.

U tim sektorima su ostvareni izvorni budžetski prihodi bez vanjskih uticaja.

U dogovoru s međunarodnim finansijerima, rebalansom je predviđeno uvećanje transfera za fond PIO te za invalidnine, a umanjene su tekuće rezerve kao i ukupna stavka izdataka za plaće i naknade, gdje umanjenje iznosi 3,3 miliona KM.

Iako je zakon o pravima demobiliziranih boraca prestao da postoji, rebalansom je predviđeno 2,3 miliona KM za raniji dug toj populaciji, a Vlada je uspjela da izbjegne visinu sugeriranog umanjenja za naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

U toj stavci je traženo smanjenje za 1,7 miliona ali je umanjeno samo oko 300.000 KM, rekao je Bevanda.

Kad su u pitanju niži nivoi vlasti, kantoni, federalni premijer Mustafa Mujezinović kaže da četvrta tranša međunarodnog monetarnog fonda na osnovu stand-by aranžamana može ići njima, a ministar Bevanda napominje da i oni moraju
postići budžetske uštede.

Ministar ističe da su izuzetak Bosanskopodrinjski, Posavski i dio Livanjskog kantona, koji više nisu u stanju ni sklapati kreditne aranžmane, pa su za njih predviđena grant sredstva rebalansom jer jedino tako mogu postići održivost.

Bruto društveni proizvod u Federaciji bilježi rast u prvih šest mjeseci ove godine za 2,5 posto. Rast prihoda u fondu PIO je 5,3 posto i penzije su potpuno osigurane do kraja godine, rekao je protekle sedmice premijer Mujezinović.

Uporedo s rebalansom budžeta, poslanici u Predstavničkom domu danas su odobrili Federalnoj vladi izmjene Zakona o izvršenju budžeta, usklađene s rebalansiranim iznosom.

Danas oni treba da se izjasne i o inicijativi iz preduzeća Željeznice FBiH da Federalna vlada bude garant ovoj firmi za kreditno zaduženje od oko 80 miliona KM u Unicredit banci te Intesa San Paolo banci.