BiH
232

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, HDZ neće podržati izmjene Zakona o igrama na sreću

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon višesatne rasprave zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Naime, HDZ BiH jasno je poručio kako nema namjeru podržati zaključak Kluba SDA o izmjenama Zakona o igrama na sreću.

Tokom pauze je šef Kluba HDZ-HNS Jozo Bagarić kazao novinarima da taj klub ne može podržati SDA-ovu inicijativu, jer je nacrt izmjena Zakona o igrama na sreću već pripremljen u Federalnom ministarstvu finansija pa iz Vlade treba sačekati utvrđivanje tog teksta.

Sjednica bi trebala bit nastavljena sutra u 10 sati, a prema nezavničnim informacijama sat vremena prije trebao bi bit održan i sastanak Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, SDA predlaže da se obaveže Vlada FBiH da izradi sistematično rješenje kojim bi se poreski prihodi od igara na sreću vezali za Fond PIO, te bi se, s druge strane, usmjeravali ka mjestima, odnosno općinama, gdje su uplaćeni.

Inicijativu o izmjenama Zakona o igrama na sreću Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio je zastupnik iz SDA Amir Zukić. U ranijim izjavama on je naveo kako SDA insistira da se poreska evidencija vodi po mjestu gdje je učesnik učestvovao u klađenju i gdje je dobio, a ne po mjestu registracije kladionica.

Od samog početka ovaj prijedlog SDA nije prihvatio njihov koalicioni partner HDZ BiH. S obzirom na to da većina kladionica ima sjedište u dijelovima entiteta gdje je HDZ na vlasti pojavila su se i nagađanja kako HDZ štiti kladioničarski lobi u Federaciji BiH što iz ove stranke negiraju.