Blokiran rad
235

Prekinuta sjednica državnog parlamenta, zastupnici Saveza za promjene otišli kod Ivanića na konsultacije

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici iz Saveza za promjene danas neće prisustvovati sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo je potvrdila predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, nakon čega je do daljnjeg prekinula sjednicu. Kako je objasnila, stanje je takvo da postoji kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje.

Javnost je danas informisana da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić sazvao konsultacije s ministrima u Vijeću ministara BiH i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (iz Saveza za promjene).

Ivanić je konsultacije sazvao u 13 sati kabinetu u Banjoj Luci u vezi s aktuelnom političkom situacijom u Republici Srpskoj i BiH.

Na današnju sjednicu Zastupničkog doma PSBiH nisu došli ni zastupnici iz SNSD-a. Naime, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić jučer su pozvali srpske predstavnike u institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog izjava Bakira Izetbegovića.

"Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene, koje čine vlast u institucijama BiH, da bez odgađanja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi s ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je jučer upućena iz Sarajeva", navedeno je u zajedničkom saopćenju tri stranke.

Naime, danas je trebalo da bude nastavljena 53. redovna sjednica Zastupničkog doma PSBiH u 10 sati i 54. redovna sjednica u 14 sati.

Izvjesno je da će biti otkazana i 121. sjednica Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 13 sati.

"Možda je ovo i dobra prilika da se vidi da li ide ustinu u krizu, ili se želi izgrađivati povjerenje i čuvati dignitet najvišeg zakonodavnog tijela, Parlamentarne skupštine BiH, a sve u interesu očuvanja Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana i odgovornosti koja se ima prema njima", kazala je Krišto nakon što je obavijestila poslanike da se sjednica neće održati.