Narodna skupština RS
0

Prekinuta rasprava o zakonu o referendumu, sutra nastavak

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je, nakon cjelodnevne oštre polemike i suprotstavljenih stavova, prekinuta rasprava o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a Razmatranje ove tačke posebnog zasjedanja entitetskog parlamenta bit će nastavljeno sutra.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda nisu prisustvovali današnjem posebnom zasjedanju, jer smatraju da je taj zakon antiustavan i antidejtonski i ne žele da učestvuju u takvom djelovanju.

Opozicione stranake, SDS, PDP i SRSRS, optužile su vladajući SNSD da referendum ponovo koristi kao izborni trik, budući da on ne predviđa kada se i po kojem pitanju može zatražiti izjašnjavanje građana.

Poslanici SDS-a tražili su amandmanski da se u Zakon ugrade odredbe o obaveznom izjašnjavanju građana kod donošenja odluka o pristupanju BiH vojnim savezima BiH, kao i kod ustavnih promjena, te da rezultati referenduma budu obavezujući bez obzira koliko je građana glasalo.

Vladajuće stranke smatraju da će, upravo zbog činjenice da u zakonu nema definiranih tih pitanja, on proći, ukoliko ne Vijeće naroda, odnosno Klub Bošnjaka, onda na Ustavnom sudu RS-a.

Ponovili su stav da taj akt nije antiustavan i antidejtonski, niti protiv bilo kojeg naroda, već da postoji potreba da RS zakonski regulira tu oblast.

Prijedlogom zakona o referendumu i građanskoj inicijativi uređuje se raspisivanje i provođenje republičkog i referenduma u općini, odnosno gradu, organi za njegovo provođenje, način neposrednog izjašnjavanja građana, zaštita prava građana u provođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative.

Predviđa se i da odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS-a prostom većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS-a, Vlada, najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10.000 birača.

Poslanici će na sutrašnjem nastavku, posebne sjednici, razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državljanstvu RS-a, također po hitnom postupku, čije predlaganje ponovno kritikuje opozicija u RS-u, uz stav da Vlada RS-a „jedno govori, a drugo radi“, budući da je ranije odbila kao neprihvatljive sve nametnute odluke Visokog predstavnika u BiH, među kojima je bio i ovaj zakon.