Vrijeme ističe
16

Je li propao referendum za opoziv načelnika Centra Srđana Mandića

A. L.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Općinsko vijeće Centar je 10. augusta izglasalo odluku o opozivu načelnika Srđana Mandića i od tada su zakazana tri datuma za referendum, ali sve su prilike da od njega neće biti ništa.
Prvi datum je bio 17. septembar, drugi 22. oktobar, pa treći 27. novembar. Sve to vrijeme Narod i pravda (NiP) Centar je optuživao Mandića da opstruiše provođenje referenduma, a on njih da prave proceduralne greške za provođenje opoziva.

Iz NiP-a su danas izdali novo saopćenje za javnost u kojem kažu da je Mandić "oduzeo pravo stanovnicima Centra da ga podrže ili razriješe funkcije koju obavlja".

"Osnovno i temeljno ljudsko pravo za koje se zalaže gotovo cijela svjetska populacija je pravo na izbor. Naša namjera je da i naša zemlja kao demokratsko društvo pripada toj skupini zemalja, ali u punom smislu te riječi. Ali, Bosna i Hercegovina se više ne može svrstavati u porodicu zemalja gdje slobodni ljudi po vlastitom nahođenju biraju svoje predstavnike u organima vlasti", kažu iz NiP-a.

Dodaju da Mandić od sebe pravi žrtvu i ignoriše sve zakone "koji ga obavezuju da omogući građanima najosnovnije pravo, a sve zarad fotelje u koju je zasjeo i funkcije koju ničim nije opravdao u smislu da je zaslužuje i dalje obnašati."

"Duže od tri mjeseca načelnik u opozivu se ismijava zakonima države Bosne i Hercegovine. Na nekoliko adresa je poslan čitav niz dokumenta i akata - Tužilaštvu KS je predata i krivična prijava, ali niko ne poduzima ništa po ovom pitanju. Ne želeći ulaziti u krajnji ishod bilo kakve istrage i kontrole, dokumenti Komisije koja je provodila opoziv su poslati u namjeri da nadležni nešto poduzmu", dodaje se.

Ako ne protiv načelnika, kažu iz NiP-a, onda se nešto treba poduzeti protiv vijećnika ili Komisije, "jer krajnji ishod je da stanovnicima Centra nije bilo omogućeno izjašnjavanje." Pitaju se "zar to samo po sebi nije kažnjivo zakonom".

Kažu da su načelniku i službama 17. oktobra uputili kompletnu specifikaciju za nabavku glasačkih listića, koji prema inostranstvu trebaju biti otpremljeni najkasnije do 10. novembra.

"Od 17. do 31. oktobra dobijen je samo jedan dopis od službe koja kaže 'da je pokrenula aktivnosti prema drugoj službi koja treba da pokrene aktivnosti na nabavci listića'. Ova rečenica je sama po sebi smiješna, ali ona pokazuje i dokazuje svu tragikomediju u Općini Centar Sarajevo", kažu iz Naroda i Pravde.

Dodaju da je danas Mandić dozvolio službama da pokrenu javnu nabavku, ali "da je naložio drugi, onaj duži proces, gdje bi u idealnim uslovima dobavljač listića mogao biti izabran 10. novembra", a to je krajnji rok za otpremu listića u inostranstvo.

"Općinska organizacija Naroda i pravde Centar će još jednom, s obzirom da nam je dužnost prijaviti nezakonitosti, prijaviti načelnika u opozivu i NN lica, a na Tužilaštvu KS ostaje hoće li reagovati ili neće. Hoće li dozvoliti da se pred njihovim očima i eklatantnim primjerom zloupotreba i kršenja zakona spusti zavjesa na demokratiju na području općine Centar, Sarajeva i Bosne i Hercegovine", zaključuje se u saopćenju.