Općina Centar
17

SDA tvrdi da neće biti referenduma za opoziv Mandića: Ni listići nisu nabavljeni

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Općinskoj organizaciji SDA Centar tvrde da neće biti referenduma za opoziv načelnika Centra Srđana Mandića (NS).

Navode da deset dana do referenduma nisu nabavljeni listići za referendum te su napomenuli da je referendum pokrenut na inicijativu NiP-a kao doskorašnjeg koalicionog partnera NS-a i SDP-a u općini Centru. Poteškoće u realizaciji referenduma za SDA su pokazatelj neprofesionalizma.

"Dva mjeseca od odluke o opozivu rok referenduma je propao već dva puta, što jasno govori o potpunoj konfuziji i neprofesionalizmu koji prati ovaj proces. Sve oko opoziva je toliko nejasno i razvodnjeno da se više niko ne sjeća zašto je pokrenut, ko ga je pokrenuo, ni koje su to mjere popravljanja stanja do lokalnih izbora - naravno, nikad ih nije ni bilo", konstatovali su.

U SDA također tvrde da je jasno samo to da će referendum koštati skoro 200.000 KM. Smatraju da će to biti, kako su naveli, bačen novac, manje od godinu dana do redovnih izbora.

Procijenili su da je na djelu borba za prevlast unutar Trojke (SDP, NiP, NS), tj. pokušaj NiP-a da "otme budžet". Uvjeravaju u ono u šta je uvjeravao i sam Mandić, a to je da je opoziv ispunjavanje zahtjeva "građevinskih sponzora" te kako bi im se izdale dozvole za izgradnju u centru grada. Poručili su da će se tome suprotstaviti te da će Mandić biti opozvan na redovnim lokalnim izborima.

Podsjećamo, referendum za opoziv prvobitno je bio zakazan za septembar, pa je prolongiran za oktobar. Mandić tvrdi da su brojne neregularnosti u radu komisije za provođenje referenduma. U Općinskoj organizaciji NiP-a u Centru to negiraju.