NSRS
0

Prekinuta rasprava o novom poslovniku

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je prekinuta rasprava o novom poslovniku o radu tog zakonodavnog tijela, kojim se, između ostalog, definira da će samo trećina od 83 poslanika biti dovoljna kako bi se razmatrali zakoni i drugi akti.

Rasprava je prekinuta na prijedlog predsjednika entitetskog parlamenta Igora Radojičića kako bi se pokušali usaglasiti stavovi o podnesnim amandmanima, a bit će nastavaljena već sutra nakon što što ih razmotri skupštinski zakonodavni odbor.

Osim kvoruma, koji je najveća novina, predviđeno je i da će se poslanici izjašnjavati o zakonima i drugim aktima u "Danu za glasanje", koji određuje predsjednik parlamenta.

Istovremno, on može da odredi da glasanje o prijedlogu zakona bude odmah po završetku pretresa određenog prijedloga zakona.

Tokom višesatne poslaničke rasprave većinom je podržano uvođenje "Dana za glasanje", ali su razlike ostale u pogledu kvoruma i javnosti rada o čemu su se čuli suprotstavljeni stavovi.

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da se novim rješenjima o kvorumu nagrađuju poslanici koji nisu aktivni, jer ne moraju doći ni na sjednicu tokom razmatranja ili glasanja, ni na zasjedanje odbora.

Postavio je i pitanje javnosti rada Skupšine, ako RTRS ne vrši direktan prenos, dok je poslanik SNSD-a Nikola Baštinac iznio stav da Skupština RS-a nije “Veliki brat” da građani imaju cjelodnevni uvid u dešavanja.

Prethodno su poslanici usvojili izmjene i dopune Zakona o pravosudnom ispitu, o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i o Zakona o oružju i municiji, po hitnom postupku.

Skupština rad nastavlja i u srijedu.