{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi kvorum, svečana sjednica i novčane kazne

F
23.3.2011. u 16:40
0
6
Novi kvorum, svečana sjednica i novčane kazne
0
Novi kvorum, svečana sjednica i novčane kazne
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas novi poslovnik o radu tog zakonodavnog tijela, a novina je kvorum od jedne trećine za rasprave, "Dan za glasanje" i novčane kazne za poslanike ako krše poslovnik.
Do sada je entitetski parlament insistirao na natpolovičnom kvoru tokom rasprava, a po novom rješenju dovoljno je da za početak sjednice bude prisutno više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Parlamentarci RS-a će o zakonima i drugim aktima odlučivati u "Danu za glasanje", koji određuje predsjednik Skupštine, a glasanje može da bude i odmah po završetku pretresa određenog prijedloga zakona.

Narodni poslanik kome je oduzeta riječ može se kazniti novčanom kaznom u visini do 10 posto mjesečnog iznosa njegove osnovne plate, a ako mu je izrečena mjera udaljenja s dijela sjednice dobit će 15 posto manje, odnosno 20 posto ako je kažnjen potpunim neprisustvovanjem sjednici.

Poslovnikom je predviđeno da skupštinski odbori mogu da organiziraju javna saslušanja radi pribavljanja informacija, odnosno stručnih mišljenja o prijedlogu akta koji je u skupštinskoj proceduri, razjašnjenja pojedinih rješenja iz predloženog ili važećeg akta...

Novina je i da će Narodna skupština moći da održi i svečanu sjednicu, koju povodom zakonom utvrđenih praznika, ili zbog posjete visokih stranih gostiju, može da sazove njen predsjednik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: