{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Efikasniji rad ili sve praznija sala?

F
23.2.2011. u 17:54
0
1
Efikasniji rad ili sve praznija sala?
0
Efikasniji rad ili sve praznija sala?
Nacrt novog poslovnika Skupštine RS-a izazvao je danas suprotstavljene stavove poslanika entitetskog parlamenta.
Hoće li parlament biti efikasniji ili će skupštinska sala biti sve praznija tokom rasprava, dilema je koju je postavilo više parlamentaraca u vezi s prijedlogom da se uvede „dan za glasanje“.

Vojislav Gligić iz DP-a smatra da je potrebno definirati kvorum u svakom trenutku zasjedanja, jer je, kaže, besmisleno voditi raspravu pred praznom skupštinskom salom. Opozicija je dala primjedbe i na činjenicu da Vlada u većem broju šalje po hitnom postupku zakone koji moraju proći redovnu proceduru.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović naglasio je da je još uvijek otvoreno pitanje televizijskog prijenosa zasjedanja. Nacrtom poslovnika RS-a trebalo bi da se uvede i novčana kazna za poslanike koji krše poslovnik.

Predsjednik Zakonodavnog odbora Željko Mirjanić precizirao je da je ovim dokumnetom predviđeno da se poslanik kojem je oduzeta riječ može kazniti novčanom kaznom u visini od 10 posto osnovne poslaničke plaće.

Sa 15 posto od plaće kaznit će se poslanik kojem bude izrečena mjera isključena sa dijela sjednice. Rasprava o ovoj tački bit će nastavljena, a prethodno je prihvaćen Nacrt zakona o dopunama Zakona o praznicima RS-a, koji je predložio poslanik SDS-a Nenad Stevandić.

Tim zakonom, ako bude usvojen u konačnoj verziji, neradni dan u RS-u bila bi i Nova godina po julijanskom kalendaru, 14. januar. Poslanici SDA ukazali su da bi u tom slučaju i drugim narodima, a ne samo pravoslavnom, trebalo omogućiti da imaju pravo na neradni vjerski praznik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: