Interesne grupe
5

Prekinuta Izborna skupština Ljekarske komore KS: Optužbe na unaprijed spremljeni scenarij

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Peta Izborna Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajev koja je održana danas prekinuta je. Ljekarska komora poslala je saopćenje za javnost u kojem navodiu da je do prekida došlo zbog unaprijed pripremljenog scenarija od interesne grupe, čija je upustva potpisao dr. Hasan Tanović.

Na današnjoj Skupštini Ljekarske komore Kantona Sarajevo gdje je trebala biti donesena odluka o načinu glasanju za izbor novog rukovodstva Komore.

"Također, imamo izjave mnoštva delegata na koje je vršen pritisak od nekih od članova Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo. Od početka same Skupštine bilo je jasno da se radi o isplaniranom scenariju osporavanja validnosti kandidature pojednih članova koji su ranije delegirani od strane kolega iz njihovih organizacionih jedninica", tvrdi se u saopćenju Ljekarske komore KS.

Dalje navode da je nemoguće bilo nastaviti rad Skupštine, pa je ona prekinuta zbog gubitka kvoruma, navodeći da neke kolege nisu željeli da učestvuju u unaprijed kreiranom scenariju.

"Rad po ovom unaprijed kreiranom scenariju bi bio dalje kršenje Pravilnika o izboru tijela komore, gdje decidno u članu 21. i 22. stav 2 stoji da se prigovori na rad Centralne izborne komsije postavljaju 48 sati od formiranja kandidatskih listi koji su dostavljene svim delegatima Skupštine u predviđenom roku. Svjedoci smo da je Izborna Skupština pretvorena u predizborni skup pojedinih političkih opcija u Kantonu Sarajevo, čemu svjedoči i broj kandidata sa izbornih listi koji su prisustvovali Izbornoj Skupštini", kaže se u saopćenju.

"Žalosno, je da pojedni delegati nisu prepoznali dosadašjni rad aktuelnog rukovodstvo Komore i ničim se nisu oglasili o napretku u proteklom periodu. Po prvi put Komora je obezbjedila sopstveni prostor, uredila pravilnike o registrovanju ljekara Komore, izdavanje licenci, po prvi put uredila Komoru u skladu sa pozitivnim zakonskim propsima i uvela Komoru u zakonski okvir. Došlo je do kršenja demokratiskih procedura od jednog broja delgata, koji nisu dozvolili izjašnjavanje o prijedlogu delagata o načinu glasanja, što je bilo u skladu sa Pravilnikom o izborima. U skladu sa Statutarnim i drugim aktima Komore održat ćemo izbore u narednom periodu, bez unaprijed kreiranog scenarija od različitih interesnih grupa", saopćili su.