6. septembra
6

Posljednji obračun u Skupštini KS: Finansijski izvještaji kao ogledalo rada javnih institucija

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, zakazanoj za 6. septembar, staviti tačku na svoj četverogodišnji (ne)rad, a na dnevnom redu će se naći pedesetak tačaka u ambicioznom nastojanju da usvoje sve ono što nisu stigli usvojiti u prethodnom periodu.

Na dnevnom redu će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, Nacrt zakona o studentskom standardu u KS i mnogi drugi prijedlozi, nacrti, informacije i izvještaji.

Posebno će biti zanimljivo pratiti usvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS i drugih institucija, gdje će najprije isplivati animozitet između vladajućih i opozicionih zastupnika.

Pitanja izvještaja o radu i finansijskog poslovanja institucija važna su jer bi njihovo neusvanje olako moglo postati alibi za smjenu rukovodilaca tih institucija, što u predizbornom periodu nije neizvjesno.

Zakazivanju 44. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo prethodilo je, kako to pojedini opozicioni zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo tvrde, grubo kršenje poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, što pripisuju predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (Narod i pravda) izjavio je za Klix.ba da je na Kolegiju Skupštine održanom 29. augusta 2018. godine predložio da se otkažu obje sjednice koje su bile sazvane za 4. i 5. septembar 2018. godine te objedine oba dnevna reda i sazove redovna sjednica.

"Kolegij je jednoglasno prihvatio prijedlog i odredio datum sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za 6. septembar 2018. godine, kada će se pred zastupnicima naći nekoliko nacrta i prijedloga zakona, zatim strategija uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje, prijedlog strategije prema mladima, finansijsko poslovanje Univerziteta u Sarajevu i drugih javnih ustanova", kazao je Okerić.