Reakcija
216

Narod i pravda: Režimski zastupnici opstruiraju rad Skupštine Kantona Sarajevo

Klix.ba
Nakon što je zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, oglasili su se iz Naroda i pravde s kritikom da određeni zastupnici opstruiraju rad Skupštine.

"Na inicijativu zastupnika Naroda i Pravde inicijalno je prihvaćen prijedlog za TV prenos sjednice Skupštine Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Na sjednici se trebalo raspravljati o izvještajima preduzeća i ustanova iz oblasti zdravstva jer se trenutno suočavamo sa protestima u zdravstvu i prosvjeti.

"Međutim, nakon pauze za ručak u sali su se pojavila samo 5 od 22 zastupnika koja čine vladajuću većinu i samim tim ugrozili nastavak sjednice. Njihov postupak i ponašanje je ličilo na sve osim na profesionalno ponašanje, jednom riječju ličilo je na cirkus. U režiji vladajuće većine za koju ne važi ni ustav, ni zakon, ni poslovnik, ni odluke skupštine, nakon što su samovoljno pozivajući se na odluku regulatorne agencije za komunikaciju u kojoj stoji da se ne zabranjuje, da je odluka na organima da to odluče, državni organi moraju raditi u predizbornoj kampanji, sazvana je sjednica kolegija. Predsjedavajuća jezastupnike ostavila sat vremena da stoje u hodniku jer ju je šef kluba vladajuće SDA odveo na konsultacije da bi nakon sat vremena kolegij odlučio da predloži Skupštini da se sjednica nastavi sa TV prijenosom", poručuju iz Naroda i pravde.

Dodaju da je Skupština jednoglasno donijela zaključak o nastavku TV prenosa da bi oni kojima nije u interesu da škakljive informacije i izvještaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova idu u eter, našli su drugi način kako bi opstruirali.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica nije mogla biti nastavljena.