{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekinut štrajk u preduzeću Aerodromi Republike Srpske

S
1.2.2012. u 12:53
0
4
Prekinut štrajk u preduzeću Aerodromi Republike Srpske
0
Prekinut štrajk u preduzeću Aerodromi Republike Srpske
Predstavnici Štrajkačkog odbora i preduzeća Aerodromi Republike Srpske postigli su sporazum kojim su postignuti uslovi za prekid štrajka radnika na aerodromu Banja Luka, u koji su stupili 20. januara.
Vršilac dužnosti direktora preduzeća Aerodromi Republike Srpske Davorin Mihić i predsjednik Štrajkačkog odbora Rodoljub Kajkut jutros su u prisustvu predsjednika Granskog sindikata saobraćaja i veza Milenka Vidakovića potpisali sporazum kojim će Sindikalna organizacija odmah donijeti odluku o prekidu štrajka.

Kajkut, koji je i predsjednik Sindikalne organizacije Aerodromi Republike Srpske, rekao je da se sporazumom od Nadzornog odbora preduzeća traži da bude potpuno ispoštovana prva tačka odluke o štrajku koja se odnosi na smjenu preostalog dijela rukovodstva u roku od 90 dana, podsjetivši da je ostavkom bivšeg v.d. direktora Marinka Bašića djelimično ispoštovan taj zahtjev.

On je rekao da će sa Mihićem pristupiti izradi i potpisivanju Pojedinačnog kolektivnog ugovora, a ostale zahtjeve iz odluke o štrajku rješavaće u toku rada.

Kajkut je istakao da Štrajkački odbor daje punu podršku novom v.d. direktoru, koji je od Nadzornog odbora dobio mandat od 90 dana, koliko je i Štrajkački odbor dao rok za ispunjavanje zahtjeva.

"Riječ je o čovjeku iz ovog preduzeća koji zna probleme. Mislimo da neće biti gubljenja vremena u startu i da će odmah moći pristupiti realizaciji nekih stvari", rekao je Kajkut i dodao da će u narednih 90 dana realizacijom Pojedinačnog kolektivnog ugovora doći i do prevazilaženja problema u vezi sa sporazumom iz 2008. godine prema kojem radnici primaju 70 odsto plate.

Kajkut je naglasio da su tokom štrajka radnici poštovali minimum procesa rada, navodeći da su radnici bili u situacijama da produžavaju otvorenost zgrade aerodroma zbog letova aviona kompanije BH airlines koji nisu mogli u određenim uslovima da slete u Sarajevo.

Mihić je potvrdio da je postignut sporazum o trenutnom prekidu štrajka, izrazivši očekivanje da će u narednih 90 dana uz podršku resornog ministarstva i saglasnost Nadzornog odbora naći najbolje rješenje za preostala neriješena pitanja.

On je zahvalio svim radnicima na aerodromu Banja Luka na veoma ozbiljnom pristupu štrajku, radu i odnosu prema aerodromu, ističući da tokom štrajka nisu pričinjene štete, već su obavljeni i poslovi koji nisu bili u planu jer su radnici ostajali i nakon radnog vremena, prihvatajući u ovih deset dana osam aviona nakon radnog vremena.

"Imam velike planove koje ću izložiti Nadzornom odboru preduzeća. Usmeno sam to već uradio i dobio njihovu podršku, ali prioritet je bio rješavanje štrajka. Sljedećih dana preostaje da se upoznam sa trenutnim stanjem u upravi, a čim sagledam stanje dokumentacije i ugovora, pokušaću uvesti nove linije na banjalučki aerodrom, što mi je i lično prvi i osnovni zadatak", rekao je Mihić.

On je istakao da je vrlo dobro upoznat sa stanjem saobraćaja aerodroma Banja Luka, ističući da je ranije obavljao dužnost šefa smjene na aerodromu Banja Luka, da na aerodromu radi već 13 godina, da je jedno vrijeme obavljao funkciju šefa saobraćaja, te da je obavljao niz funkcija na svim operativnim poslovima na aerodromu Banja Luka.

Na pitanje da li je Nadzorni odbor raspisao konkurs za izbor direktora preduzeća"Aerodromi Republike Srpske, Mihić je rekao da nije raspisan konkurs, te da je on imenovan za v.d. direktora na 90 dana i da će konkurs biti raspisan u ovom periodu ili nakon isteka tog roka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: