BiH
53

Preduga obnova: Dom zdravlja na Otoci ove godine otvora vrata pacijentima?

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Radovi na Domu zdravlja Novi Grad na Otoci traju već dvije godine, a ukoliko je vjerovati Općini Novi Grad kao jednom od učesnika u obnovi, otvorenje objekta može se očekivati tokom ove godine.

"Realno je očekivati da se Dom zdravlja Novi Grad, poznatiji kao 'Kumrovec' otvori ove godine. Obezbijeđena su finansijska sredstva, a ugovoreni su i svi građevinski radovi, tako da nema više potrebe za provođenjem procedura", rečeno je za Klix.ba iz općine Novi Grad.

Nadalje, Općina tvrdi da je ono što usporava radove zapravo odnos izvođača radova i nadzora nad izvođenjem radova koji vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

"Općina Novi Grad Sarajevo kao jedan od tri suinvestitora nastoji da koordinira i podstakne ih da što prije urade posao. Zbog toga je u Općini održano nekoliko sastanaka kako bi se izdefinisali svi detalji oko završetka radova", rečeno je iz Općine.

Generalni direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milan Mioković smatra da se proces rekonstrukcije može odvijati puno brže.

"Nema velikih prepreka da se krene s opsežnijim radovima, izvođač treba ozbiljnije shvatiti povjereni mu zadatak", kazao je Mioković u ranijoj izjavi za medije.

Uz sredstva koja su već obezbijeđena, za dovršetak kompletnog projekta nedostajat će još otprilike milion do 1,2 miliona konvertibilnih maraka, dok je oko milion konvertibilnih maraka planiran finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, cijeli projekat će po završetku i svečanom otvorenju doma zdravlja koštati oko 6,6 miliona konvertibilnih maraka. Također, svi grubi građevinski radovi su završeni, kao i većina unutrašnjih, a ostalo je još da se urade zanatski radovi, fasada, podovi i liftovi.

Iz Općine naglašavaju kako je riječ o rekonstrukciji doma zdravlja u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini, koja će zasigurno doprinijeti povećanju efikasnosti i kvalitete liječenja stanovništva.

Radovi na Domu zdravlja Novi Grad počeli su početkom 2014. Projektom rekonstrukcije planirano je zatvaranje oko 40 posto neiskorištenog prostora u postojeće gabarite objekta te racionalnije iskorištavanje prostora za čekaonice.

U projektu učestvuju JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo, izvođač radova firma Unioninvest, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji vrši nadzor nad izvođenjem radova i Općina Novi Grad.