BiH
139

Efendić: Nismo zadovoljni dinamikom obnove Doma zdravlja na Otoci, otvorenje krajem ljeta

Piše: S. H.
Semir Efendić i Elmedin Konaković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković danas su održali sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravstva KS-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, Javne ustanove Dom zdravlja KS-a i Zavoda za izgradnju KS-a, gdje je istaknuto nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom rada.

Kako je rečeno na današnjem sastanku sva sredstva za obnovu Doma zdravlja na Otoci su osigurana, te je sada sve do izvođača radova. U međuvremenu su Općina Novi Grad i Ministarstvo zdravstva KS osigurali dodatnih 530.000 KM, koliko je nedostajalo za završetak projekta.

"Do kraja ljeta očekujemo da bi rekonstrukcija Doma zdravlja na Otoci trebala biti završena. Danas smo dobili uvjeravanja izvođača radova da će građevinski radovi biti završeni u predviđenom roku, kako bi se objekat mogao otvoriti, a vjerovatno će ostati jedan manji dio vanjskih radova, koji će se provesti korz odvojeni postupak", kazao je načelnik Semir Efendić.

On je podsjetio da je gotovo cijela 2015. godina izgubljena zbog nepotpisivanja ugovora o nadzoru, zbog izbora novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i još nekih drugih prepreka.

"Ovo je posao gdje imamo pet direktnih sudionika pa je djelimično i to uzrok zbog kašnjenja radova. U međuvremenu je promijenjeno i nekoliko ministara zdravstva KS, ali sada konačno ulazimo u fazu kada možemo govoriti o rokovima za otvaranje objekta. Uskoro bi trebali uslijediti radovi na postavljanju fasade na objektu. Obišli smo gradilište i naglasili izvođaču radova da nismo zadovoljni brojem ljudi koji rade na rekonstrukciji objekta", naglasio je Efendić.

Poručeno je da ukoliko se u naredna dva mjeseca dinamika radova ne popravi krenut će se u proceduru raskida ugovora s izvođačem radova. Ukoliko ne bude novih zastoja u dinamici rada očekuje se da će Dom zdravlja na Otoci zvanično biti otvoren krajem ljeta ove godine.

Ukupni troškovi rekonstrukcije objekta iznosit će između sedam i osam miliona KM.