Francisco Parodi
18

Predstavnik MMF-a za Klix.ba: Vlasti se nisu obavezale na prodaju BH Telecoma i HT Mostara

Piše: Er. M.
Francisco Parodi (Foto: FENA)
Francisco Parodi (Foto: FENA)
Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi pojasnio je za Klix.ba navode iz Dopunskog pisma namjere bosanskohercegovačkih vlasti MMF-u, a koji se odnose na javna preduzeća BH Telecom i HT Mostar.

Nakon što je Vlada Republike Srpske na svojoj zvaničnoj web stranici objavila sadržaj Dopunskog pisma namjere MMF-u koje potpisuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar finansija BiH, guverner Centralne banke BiH, entitetski premijeri i ministri finansija, portal Klix.ba kontaktirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražeći pojašnjenje vezano za dio koji se odnosi na prodaju javnih preduzeća BH Telecom i HT Mostar.

Naime, u Dopunskom pismu namjere piše: "Vlada FBiH nije bila u mogućnosti da poduzme sveobuhvatan proces privatizacije zbog tehničkog kašnjenja u pribavljanju izvještaja o temeljitoj procjeni (due diligence) i nedostatka interesa kupaca. Ipak, organi vlasti imaju namjeru okončati već pokrenutu finansijsku i operativnu temeljitu procjenu (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar (prethodna mjera za ovaj pregled) do septembra 2018. godine".

Brzo nakon toga Vlada FBiH saopćila je kako nemaju namjeru prodati telekom operatere te da bi uopće bilo pristupljeno privatizaciji bilo kojeg privrednog društva moraju postojati pravni i formalni preduslovi za to, a prvi i osnovni jeste da je takva privatizacija predviđena Planom privatizacije, što za telekome nije slučaj.

Kontradiktoran sadržaj Dopunskog pisma namjere i zvaničnog stava Vlade FBiH zbunio je javnost zbog čega smo direktno od MMF-a zatražili odgovor.

"Ne, vlasti u BiH nisu slagale MMF. Vlasti se nisu obavezale na privatizaciju telekom operatera. Inicirale su due diligence proces kako bi napravile ocjenu finansijskih i operativnih uslova u dvije kompanije", kazao nam je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.