BiH
0

Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom danas je na sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH, kojim se vrši usaglašavanje s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 2013. godine.

Naime, trenutno su drugačiji uvjeti za sticanje državljanstva BiH u odnosu na važeći propis u Federaciji BiH.

"Iz tog razloga Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH u svim bitnim pitanjima utvrđuje rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, s određenim manjim prilagodbama organizaciji vlasti Federacije BiH", izjavio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usaglašenog s državnim zakonom, ne bi postojala mogućnost da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istodobno sticanje državljanstva BiH i Federacije BiH.

Prijedlog zakona, dodao je Čampara, usaglašen je i s Evropskom konvencijom o državljanstvu, koju je BiH ratificirala 2008. godine. Time su eliminirani slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu Federacije BiH.

Tokom rasprave poslanica Kluba SDP-a Jasmina Zubić ocijenila je da se „ovaj važan zakon trebao razmatrati po redovnoj proceduri“, i da je Klub SDP-a BiH uložio šest amandmana.

"Ne vidim razloga da hitno moramo usvojiti Zakon o državljanstvu FBiH, koji treba uskladiti s državnim zakonom, u kojem je utvrđeno da ima manjkavosti. Ne znam na šta se svodi naš posao u Parlamentu FBiH kada u cilju otklanjanja tih nedostataka možemo uputiti inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH", istakla je Zubić.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović konstatovao je da su u predloženom tekstu zakona o državljanstvu FBiH sadržane sve odredbe napisane po državnom zakonu, zbog čega se, smatra, nema šta prigovoriti Vladi FBiH kao predlagaču.

Da bi u cijelosti bio usvojen Prijedlog zakona o državljanstvu u FBiH treba ga podržati i Dom naroda Parlamenta FBiH.