Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vidi Salke, mrsko mu i ustati da se rukuje s čovjekom...ccc
Zaštita "zviždača" Termin zviždač dolazi od prijevoda engleske riječi „whistleblower“. „Zvižđač“ je zaposlenik, bivši zaposlenik ili član organizacije koji prijavi nelegalno postupanje odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti.
Ako se pokaže potrebnim, zviždači će imati i pravo na fizičku zaštitu. Takvu mjeru osiguranja prema procjeni izriče mjerodavno sudsko tijelo. Ako bilo koja osoba mjerodavnim institucijama, javnosti, medijima prijavi korupcijske radnje u nekoj instituciji, poduzeću, njihovi nadređeni neće više moći kao do sada davati riješenja o otkazu, degradirati ih na neko niže manje plaćeno radno mjesto, jer će štiti spomenuti zakon. Ako nadređeni protiv prijavitelja korupcije - zviždača poduzmu bilo kakve štetne kadrovske mjere, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 KM do 150.000,00 KM. Pojašnjenja tek toliko da se u eventualnim komentarima nebi spominjala "pištaljka" u vezi sa "zviždačima".