BiH
0

Predstavnički dom PSBiH o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH vezano za terorizam

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev Doma naroda državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, kako ga je prošle sedmice usvojio i Dom naroda.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga nevedeno je da je Manival komitet Vijeća Evrope ukazao na potrebu što hitnije izmjene Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, jer bi neusvajanje ove izmjene najkasnije do sredine aprila ove godine imalo za posljedicu pokretanje postupka za neusklađene i nekooperativne zemlje. To podrazumijeva uvrštavanje BiH na listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja (takozvana siva lista), čije bi dejstvo uzrokovalo veoma negativne posljedice po ekonomiju i finansijski sektor u BiH.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je na ovosedmičnoj sjednici procijenila da je potrebno obaviti dodatne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Predložila je Predstavničkom domu da se odredi novi rok od 30 dana kako bi Komisija održala posebnu sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci iz navedenih oblasti i koji bi dali svoja mišljenja u vezi s pitanjem statusa Sutorine.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma, kao i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma državnog parlamenta.