{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH vezano za terorizam

F
10.3.2015. u 19:17
0
6
Predstavnički dom PSBiH o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH vezano za terorizam
0
Predstavnički dom PSBiH o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH vezano za terorizam
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev Doma naroda državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, kako ga je prošle sedmice usvojio i Dom naroda.
U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga nevedeno je da je Manival komitet Vijeća Evrope ukazao na potrebu što hitnije izmjene Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, jer bi neusvajanje ove izmjene najkasnije do sredine aprila ove godine imalo za posljedicu pokretanje postupka za neusklađene i nekooperativne zemlje. To podrazumijeva uvrštavanje BiH na listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja (takozvana siva lista), čije bi dejstvo uzrokovalo veoma negativne posljedice po ekonomiju i finansijski sektor u BiH.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je na ovosedmičnoj sjednici procijenila da je potrebno obaviti dodatne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Predložila je Predstavničkom domu da se odredi novi rok od 30 dana kako bi Komisija održala posebnu sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci iz navedenih oblasti i koji bi dali svoja mišljenja u vezi s pitanjem statusa Sutorine.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma, kao i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: