{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sjednica Doma naroda PSBiH

F
17.3.2015. u 07:49
0
4
Danas sjednica Doma naroda PSBiH
0
Danas sjednica Doma naroda PSBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas bi trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.
Članovi Kolegija Doma naroda nisu postigli saglasnost o predloženom zakonu koji je Dom razmatrao u prethodnom sazivu, u julu prošle godine, kada prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu delegata iz RS-a.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je ovaj zakonski prijedlog radi harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegovog usklađivanja s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta u novom parlamentarnom sazivu, nedavno su usvojili Zakon o izmjeni Krivičnog zakona BiH koji definira ovu oblast.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeno je da je Moneyval komitet Vijeća Evrope ukazao na potrebu što hitnije izmjene Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, jer bi neusvajanje ove izmjene najkasnije do sredine aprila imalo za posljedicu pokretanje postupka za neusklađene i nekooperativne zemlje. To podrazumijeva uvrštavanje BiH na listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja (takozvana siva lista), čije bi djejstvo uzrokovalo veoma negativne posljednice po ekonomiju i finansijski sektor u BiH.

Delegati bi trebali razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013., kao i Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremila Centralna izborna komisija BiH.

Predviđen je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda državnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: