{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sjednica Doma naroda PSBiH

F
FENA
17.3.2015. u 07:49
0
4
Danas sjednica Doma naroda PSBiH
0
Danas sjednica Doma naroda PSBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas bi trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.
Članovi Kolegija Doma naroda nisu postigli saglasnost o predloženom zakonu koji je Dom razmatrao u prethodnom sazivu, u julu prošle godine, kada prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu delegata iz RS-a.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je ovaj zakonski prijedlog radi harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegovog usklađivanja s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta u novom parlamentarnom sazivu, nedavno su usvojili Zakon o izmjeni Krivičnog zakona BiH koji definira ovu oblast.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeno je da je Moneyval komitet Vijeća Evrope ukazao na potrebu što hitnije izmjene Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, jer bi neusvajanje ove izmjene najkasnije do sredine aprila imalo za posljedicu pokretanje postupka za neusklađene i nekooperativne zemlje. To podrazumijeva uvrštavanje BiH na listu nekooperativnih i neusklađenih zemalja (takozvana siva lista), čije bi djejstvo uzrokovalo veoma negativne posljednice po ekonomiju i finansijski sektor u BiH.

Delegati bi trebali razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013., kao i Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremila Centralna izborna komisija BiH.

Predviđen je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda državnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: