BiH
0

Predstavnički dom PFBiH odobrio produženje roka za otkup stanova certifikatima

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu dopunu federalne legislative kojom se do 30. juna 2015. godine produžava rok za otkup stanova certifikatima, onima koji imaju pravo na to.

Također je odobren Prijedlog zakona o volontiranju u FBiH, prema kojem će se dugoročno volontiranje u struci uračunavati u radno iskustvo.

U 30-dnevnu javnu raspravu upućen je nacrt teksta koji treba da ozakoni istraživanje i eksploataciju rezervi nafte i plina u FBiH.

U javnu raspravu, ne dužu od 30 dana upućen je i odobreni Nacrt zakona o prekršajima.

Sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra raspravom o dopunama federalnog zakona o privrednim društvima te budućeg zakona o finansijskoj konsolidaciji tih društava.

Današnji početak ove redovne sjednice obilježen je protestima ispred zgrade Parlamenta oko 200 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, penzionisanih prijevremeno pod povoljnijim uslovima po državnom zakonu. Oni su negodovali što su iz dnevnog reda povučene dopune zakona o povoljnijem penzionisanju, koje ovoj boračkoj kategoriji najavljuju buduću isplatu njihovih penzija s federalnog nivoa.

Nakon današnjeg susreta predstavnika grupe koja je protestirala pred Parlamentom s predsjedavajućim Predstavničkog doma Fehimom Škaljićem i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, najavljena je mogućnost održavanja vanredne sjednice u Federalnom parlamentu koja bi bila posvećena problemima ove boračke kategorije.