{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju

F
22.11.2012. u 16:27
280
31
Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju
280
Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas na 12. sjednici u Sarajevu Zakon o izmjeni zakona o utvrđivanju i realizaciji potraživanja građana u postupku privatizacije, kojim je u FBiH ponovno produžen rok za otkup stanova certifikatima.
Novi rok je do 30. juna 2015., a prethodni je istekao 30. juna 2012. godine.

I Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen je danas i time usklađen sa zakonskim rješenjima ove vrste na državnom nivou. Osnovna odredba je da se strancima prvo izdaje radna dozvola, a zatim dozvola za boravak, kako je to regulirano i u državnom zakonodavstvu. Do sada je u Federaciji BiH na snazi bilo zakonsko rješenje prema kojem su stranci morali imati prvo dozvolu za boravak, a tek onda tražiti radnu dozvolu.

Podršku delegata Doma naroda dobio je i Zakon o volontiranju u FBiH čiji je predlagač parlamentarna komisija za mlade.

Najznačajnija odredba ovog teksta je da će se dugoročno volontiranje u struci priznavati kao radno iskustvo. Daje se i šansa mladim ljidima da nakon sticanja fakultetskih diploma stiču radna iskustva s ciljem trajnog zaposlenja.

Dom naroda je danas odobrio i Nacrt zakona o prekršajima te odlučio da ga uputi u javnu raspravu od mjesec dana.

U nacrtu je odobren i zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.

Podržan je također Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Na prijedlog delegata Amira Zukića, Dom naroda preporučio je na ovoj sjednici Federalnom ministartsvu rada i socijalne politike da 26. novembar proglasi neradnim danom u Federaciji kako bi se s dužnom pažnjom obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, koji kalendarski dolazi u nedjelju.

Po završetku sjednice, predsjedavajući Radoje Vidović najavio je za 4. decembar vanredno zasjedanje Doma naroda radi razmatranja federalnog budžeta za 2013. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: