|

Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju

Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju
280
F
FENA
22.11.2012. u 16:27
31
komentara
280

dijeljenja
Dom naroda Parlamenta FBiH podržao Zakon o volontiranju Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas na 12. sjednici u Sarajevu Zakon o izmjeni zakona o utvrđivanju i realizaciji potraživanja građana u postupku privatizacije, kojim je u FBiH ponovno produžen rok za otkup stanova certifikatima.
Novi rok je do 30. juna 2015., a prethodni je istekao 30. juna 2012. godine.

I Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen je danas i time usklađen sa zakonskim rješenjima ove vrste na državnom nivou. Osnovna odredba je da se strancima prvo izdaje radna dozvola, a zatim dozvola za boravak, kako je to regulirano i u državnom zakonodavstvu. Do sada je u Federaciji BiH na snazi bilo zakonsko rješenje prema kojem su stranci morali imati prvo dozvolu za boravak, a tek onda tražiti radnu dozvolu.

Podršku delegata Doma naroda dobio je i Zakon o volontiranju u FBiH čiji je predlagač parlamentarna komisija za mlade.

Najznačajnija odredba ovog teksta je da će se dugoročno volontiranje u struci priznavati kao radno iskustvo. Daje se i šansa mladim ljidima da nakon sticanja fakultetskih diploma stiču radna iskustva s ciljem trajnog zaposlenja.

Dom naroda je danas odobrio i Nacrt zakona o prekršajima te odlučio da ga uputi u javnu raspravu od mjesec dana.

U nacrtu je odobren i zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.

Podržan je također Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Na prijedlog delegata Amira Zukića, Dom naroda preporučio je na ovoj sjednici Federalnom ministartsvu rada i socijalne politike da 26. novembar proglasi neradnim danom u Federaciji kako bi se s dužnom pažnjom obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, koji kalendarski dolazi u nedjelju.

Po završetku sjednice, predsjedavajući Radoje Vidović najavio je za 4. decembar vanredno zasjedanje Doma naroda radi razmatranja federalnog budžeta za 2013. godinu.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...