|

Abaspahić: Dopune Zakona bi ugrozile aranžman s MMF-om

Abaspahić: Dopune Zakona bi ugrozile aranžman s MMF-om
2
F
FENA
22.11.2012. u 13:33
1
komentara
2

dijeljenja
Abaspahić: Dopune Zakona bi ugrozile aranžman s MMF-om Foto: Arhiv
Nakon što je delegatski klub bošnjačkog naroda zatražio da u dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu budu uvršten Prijedlog zakona o dopuni federalnog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima, savjetnik federalnog premijera Nermina Nikšića Haris Abaspahić kazao je da bi usvajanje tog zakonskog akta u Parlamentu ugrozilo nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.
Posljedica prekida aranžmana bilo bi umanjenje ukupne sume budžetskog novca za oko 40 posto, rekao je Abaspahić.

Prema njegovom daljnjem obrazloženju, od traženog zakona treba odustati i sačekati da u Federaciji bude donesen sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzioniranju, sa čim je saglasan i MMF, te u okviru tog budućeg akta riješiti penzije za 1.511 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su svojevremeno penzionirani po povoljnijim uvjetima i po državnom zakonu, a sada brigu o njima treba da preuzme Federacija.

Haris Abaspahić je kazao da je o navedenom, kompromisnom rješenju, danas postignuta saglasnost u razgovoru predstavnika Vlade i navedene kategorije demobiliziranih boraca, kao i da će Vlada pretočiti njihov sporazum u odgovarajuću odluku na njenoj današnjoj sjednici.

Između ostalog, sporazum znači da će do usvajanja budućeg sveobuhvatnog zakona, 1.511 demobiliziranih boraca dobivati mjesečnu jednokratnu pomoć u visini približnoj njihovoj penziji, kazao je Abaspahić.

Nakon njegovog izlaganja, u skupštinskoj sali su se pojavili borački predstavnici koji su pregovarali s Vladom.

Šemsudin Pojata je u njihovo ime zatražio od Parlamenta da riješi problem ove kategorije boraca pa i po cijenu da sačekaju još neko vrijeme, do kraja januara, a Senad Hubjer dodao da je od 1.511 boraca na koje se ovo pitanje odnosi, umrlo osam, tako da će Vlada imati obavezu prema 1.503 osobe.

Na koncu je delegatski klub bošnjačkog naroda odustao od zahtjeva da u današnji dnevni red Doma naroda budu uvrštene dopune aktuelnog zakona o povoljnijem penzioniranju, ali je predložio zaključak, koji su prihvatili gotovo svi članovi Doma naroda, da Vlada do kraja januara akontativno isplaćuje ovu grupu penzioniranih demobiliziranih boraca, a do tada da predloži Parlamentu obećani sveobuhvatni zakon.

U protivnom, Parlament će i bez Vlade staviti dopune Zakona o povoljnijem penzioniranju na svoj dnevni red, zaključeno je.

Nakon ovakvog ishoda, borački predstavnici su napustili skupštinsku salu, a sjednica Doma naroda nastavljena drugim temama.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...