BiH
0

Predstavnički dom FBiH usvojio korigovani finansijski plan FERK-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Usvajanjem izvještaja o prošlogodišnjem radu Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) te korigovanog finansijskog plana za ovu godinu, u Sarajevu je danas nastavljena osma redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je započela krajem novembra.

Predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić, u obraćanju poslanicima je navela da je ovogodišnji budžet te regulatorne komisije smanjen za 9,8 posto pa iznosi oko 2,4 miliona KM.

Predstavnički dom je, naime, u julu ove godine, uz primjedbe o visokim plaćama u FERK-u, odbio izvještaje o radu u 2010. godini kao i ovogodišnji finansijski plan, a Hadžimustafić je danas kazala da je budžet umanjen za maksimalno mogući iznos, i to umanjivanja plaća, naknada i troškova uposlenih, kao i kapitalnih izdataka.

Izvještaji nisu jedine tačke dnevnog reda koje se na ovoj sjednici odnose na FERK.

Tu je i zahtjev za kupovinu poslovnog prostora u Mostaru, koji su poslanici danas odobrili FERK-u, a Hadžimustafić najavila da će u uslijediti dodatne mjere štednje smanjivanjem putnih i drugih troškova.

Predsjednik poslaničlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović istaknuo je, pozdravljajući korigovanje plaća u FERK-u, da iste mjere štednje treba da poduzmu ostale institucije o čijem radu se izjašnjava Federalni parlament.

Na ovoj sjednici Predstavničkog doma treba donijeti i zaključke na osnovu tematskog zasjedanja o ekonomskim prilikama u Federaciji, održanog u oktobru, kada je na osnovu cjelokupne rasprave, poseban tim zadužen da sublimira zaključke i ponudi ih na raspravu.

Po okončanju osme redovne sjednice, bit će otvorena deveta, a za njen dnevni red su predložene izmjene ili dopune Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o eksproprijaciji te Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama, kao i Prijedlog zakona o vinu, također su u najavljenom dnevnom redu. Poslanička rasprava na devetoj redovnoj sjednici najavljena je i povodom revizijskog izvještaja o izvršenju budžeta FBiH i korisnika budžeta FBiH za 2010. godinu te izvještaja o prošlogodišnjem radu Komisije za koncesije FBiH.