Predstavnički dom FBiH
0

Uklanjanje barijera koje koče poslovni ambijent

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Federalnu vladu da zarad uklanjanja administrativnih barijera koje koče unapređenje poslovnog ambijenta u FBiH, u roku od 30 dana razmotri prijedloge i inicijative za izmjene ili donošenje novih zakona i podzakonskih akata, koji bi doprinijeli izgradnji poslovnog ambijenta privlačnijeg za investitore.

Potom Vlada treba da nove zakone ili izmjene nekih sadašnjih predloži Parlamentu ili, pak, obrazloži ako smatra da neke nije moguće donijeti ili da postojeće ne treba mijenjati.

Ovo, isuviše načelno zaduženje Vladi, proizilazi iz zaključaka koje je danas predložio poseban tim (za zaključke) Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, formiran nakon što je 19. oktobra u Sarajevu održana posebna tematska sjednica tog parlamentarnog nivoa s namjerom da široka parlamentarna rasprava, u koju su bili uključeni i udruženja poslodavaca, sindikati, Vlada i drugi učesnici, u konačnici dovede do mjera koje će otkloniti ili barem ublažiti administrativne barijere koje koče razvoj biznisa u FBiH i odbijaju potencijalne investitore, domaće i strane.

Tim koji je bio zadužen da na osnovu te široke rasprave, sublimira i ponudi zaključke Predstavničkom domu na izjašnjavanje, danas je poslanicima ponudio izvještaj s navedenim zaduženjima Vladi.

Zakoni koje treba donijeti ili mijenjati nisu konkretno navedeni, već je Vlada upućena na to da razmotri sve prijedloge i inicijative, izrečene u tom kontekstu na oktobarskoj tematskoj sjednici.

Istovremeno je tim (za zaključke) naveo u svom izvještaju da Predstavnički dom Federalnog parlamenta inicira i Parlamentarnoj skupštini BiH, kantonalnim skupštinama te općinskim vijećima da donesu zakone, izmjene i dopune zakona, te podzakonske akte, koji su u njihovoj nadležnosti, a sve radi unapređenja poslovnog ambijenta.

Inicijative predložene na tematskoj oktobarskoj sjednici treba da postanu dio programa rada Predstavničkog doma FBiH i Federalne vlade, naveo je također tim za zaključke.

Na tematskoj sjednici 19. oktobra u Predstavničkom domu, konstatirano je, naime, da niz aktuelnih administrativnih propisa u Federaciji, uz složeno ustavno uređenje, komplicira razvoj biznisa i naprednijeg poslovnog okruženja, što u konačnici odbija potencijalne investitore.

Treba promijeniti, pojednostaviti sadašnje složene procedure za započinjanje biznisa i investiranja, koje provodi glomazni administrativni aparat, a šta sve treba poduzeti u tom cilju, precizirat će se naknadno, zaključcima koje treba predložiti na osnovu obilja diskusija i prijedloga, rečeno je tada.

U prijedlogu zaljučaka treba precizirati "top prioritete" za izmjenu propisa, kojima se može brzo, amandmanski intervenirati, da bi se stanje promijenilo u korist privlačnijeg poslovnog ambijenta, rekao je na oktobarskoj sjednici predsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

Drugim setom zaključaka treba konkretizirati nove potrebne propise, a trećim inicirati mjere za državni nivo.

Cijeli posao vezan za zaključke treba da bude završen do novembarske sjednice Predstavničkog doma da bi možda već u decembru Federacija imala precizirane mjere, naložene iz Parlamenta, za unapređenje poslovnog ambijenta, zaključeno je 19. oktobra u Predstavničkom domu.

Među propisima koje treba mijenjati, tada su navedeni zakoni o radu, o porezu na dohodak, o građenju i eksproprijaciji, kao i mnogi drugi federalni akti.

Tematska sjednica posvećena 'detektovanju i otklanjanju administrativnih barijera radi unapređenja poslovnog okruženja u Federaciji', kako je zvanično bilo navedeno, održana je 19. oktobra uz učešće članova Federalne vlade, predstavnika privrednih komora, udruženja poslodavaca, sindikata, Vijeća stranih investitora, zavoda za zapošljavanje i više kompanija.

Nakon izvještaja Tima za zaključke, u kojem su načelni zaključci s tog zasjedanja, danas je okončana osma i otvorena deveta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, a u njenom dnevnom redu su predložene izmjene ili dopune Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o eksproprijaciji te Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama, kao i Prijedlog zakona o vinu, također su u najavljenom dnevnom redu. Poslanička rasprava na devetoj redovnoj sjednici najavljena je za danas i povodom revizijskog izvještaja o izvršenju budžeta FBiH i korisnika budžeta FBiH za 2010. godinu te izvještaja o prošlogodišnjem radu Komisije za koncesije FBiH.