BiH
5

Predstavnički dom o protestima za JMB, vojnoj imovini i građanima BiH koji se bore u Siriji

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će razmatrati mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost s prijedlogom zaključaka u vezi sa blokadom institucija BiH od 5. do 7. juna.

Demonstranti su tada tokom protesta držali 18 sati pod blokadom zgrade institucija BiH u kojima se nalazilo oko 1.500 ljudi, zahtijevajući hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH usvojila je zaključke kojima je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH zadužena da održi sjednicu na kojoj će biti ispitana uloga OSA-e u tim dešavanjima na trgu ispred zgrada institucija BiH.

Vijeću ministara BiH naloženo je da donese i usvoji prijedlog mjera za postupanje policijskih agencija na nivou BiH u kriznim situacijama BiH, a od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo je da ispita postupanje tužilaca Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH u vezi sa događajima od 5. do 7. juna.

Zaključkom Komisije od glavnog tužioca BiH zatraženo je da obavijesti Predstavnički dom da li je uopšte izdao naredbu za prikupljanje informacija u vezi sa blokadom institucija BiH, šta je Tužilaštvo BiH preduzelo povodom blokade, te na osnovu čega je zaključilo da u događajima pred zgradom institucija BiH nema elemenata krivičnog djela.

Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da donese odluku o okupljanju građana ispred institucija BiH, kojom će biti utvrđen pojas u kojem se zabranjuje okupljanje, kako bi institucije mogle nesmetano i bezbjedno da funkcionišu.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači klubovi poslanika SDP-a i SBB-a, s mišljenjima Ustavnopravne komisije o ova dva zakonska akta.

Ustavnopravna komisija je drugi put dala negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Protiv davanja "zelenog svjetla" za ovaj zakonski prijedlog bili su članovi komisije iz SDP-a i SDA, koji su nezadovoljni rješenjima za grad Mostar.

Članovi Komisije smatraju da neusvajanje predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojima je predviđeno i usklađivanje naziva opština u izbornim jedinicama u Republici Srpskoj, neće uticati na raspisivanje opštih izbora iduće godine.

Zajednički je stav da je usklađivanje naziva opština u izbornim jedinicama u Republici Srpskoj, što je predviđeno odlukom Ustavnog suda BiH i za šta postoji konsenzus, moguće uraditi do kraja godine.

Ustavni sud BiH 2011. godine utvrdio je da određene odredbe Izbornog zakona nisu usklađene sa Ustavom BiH, jer ne sadrže nazive opština u Republici Srpskoj utvrđene Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Kad je riječ o SDP-ovom i SBB-ovom Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije utvrdila postojanje ustavnog osnova za njegovo donošenje.

Protiv postojanja ustavnog osnova glasali su predstavnici SNSD-a, SDS-a i DNS-a, odnosno članovi Komisije iz stranaka iz Republike Srpske.

Prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga (OS) BiH (ukupno 63 objekta - 39 u Federaciji BiH i 23 u Republici Srpskoj koje koriste OSBiH i jedan koji koristi Ministarstvo odbrane BiH), Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige.

Za imovinu koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH, (u kojoj su smještene ili će biti smještene institucije na osnovu odluke Vijeća ministara BiH), predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH.

Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti: opštinama, gradovima, kantonima, entitetima i drugim pravnim subjektima, gdje se ta imovina nalazi - to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu sa odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.

U prvom čitanju bit će razmotren i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH čiji su predlagači poslanici Lazar Prodanović iz SNSD-a, Nermina Zaimović Uzunović iz SDP-a i Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH.

U drugom čitanju bit će razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju čijim bi usvajanjem bile eliminisane brojne nejasnoće, praznine i neusaglašenosti određenih zakonskih rješenja s odredbama Konvecije koje su uočene prilikom praktične primjene Zakona.

U drugom čitanju bit će razmotreni i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Pred poslanicima će se naći i Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2012. godini.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, koja je primila k znanju informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2012. godini, konstatovala je porast organizovanog kriminala i korupcije.

U raspravi o ovom izvještaju predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić iznijela je podatak da se na strani radikalnih islamista u Siriji, Afganistanu, Iraku, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu bori najmanje 340 građana BiH.

Na njen prijedlog, Komisija je usvojila zaključak kojim se Ministarstvo sigurnosti BiH zadužuje da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informaciju o tome šta se preduzima u sigurnosnom sektoru kako bi bile izbjegnute negativne posljedice učešća građana BiH na ratištima u inozemstvu i njihovog povratka u BiH.

Komisija je podržala i prijedloge Majkićeve da nadležne institucije vlasti odgovore šta preduzimaju u vezi sa istragom navoda o kontaktima kriminalnih grupa sa strukturama vlasti, te šta je Ministarstvo sigurnosti preduzelo kako bi se procesuirali nosioci vlasti i pravosudnih funkcija koji su primili mito od nosilaca kriminalnih aktivnosti.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2012. godinu koji sadrži ocjenu stanja u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i mjere sektorske politike koje su preduzete u 2012. godini, te prijedlog sprovođenja mjera politike u poljoprivrednom sektoru za narednu godinu.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma usvojila je ovaj izvještaj uz zaključak da bi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH trebalo da, u saradnji s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti, s ciljem obezbjeđenja trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa EU, izradi plan preuzimanja regulative EU u području poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa po hitnoj proceduri trebalo bi da pripremi i izmjene i dopune potrebnih zakonskih rješenja.

Zaključkom Komisije traži se izrada plana postepene harmonizacije podsticajnih mjera za stvaranje istih uslova za sve poljoprivredne proizvođače u BiH i ubrzanje aktivnosti na uspostavljanju IPARD-ove operativne strukture za korištenje pretpristupnih fondova u okviru IPA.

Komisija traži i izradu prijedloga konkretnih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u kontekstu primjene potpisanih sporazuma slobodne trgovine odnosno Cefta, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sporazuma sa Turskom.

U dnevni red sjednice uvršteno je i razmatranje prijedloga zaključaka Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH u drugom čitanju skinut je sa dnevnog reda na zahtjev Ustavnopravne komisije.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati.