Amandmani poslanika
0

Predstavnički dom će promjene ustava razmatrati na posebnoj sjednici

SRNA
Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH večeras su odgodili izjašnjavanje o negativnom mišljenu Ustavno-pravne komisije o prijedlozima amandmana poslanika dva HDZ-a na Ustav BiH, koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedloge amandmana podnijeli su poslanici Božo Ljubić, Niko Lozančić, Dragan Vrankić i Mato Franjičević.

Prihvaćen je zaključak Kolegijuma da o ovome bude raspravljano na posebnoj sjednici Predstavničkog doma na kojoj će biti razmatran set ostalih predloženih amandmana na Ustav BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je prethodno postojanje ustavnog osnova i usklađenost sa pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe prijedloga amandmana, tako da je Predstavničkom domu uputila negativno mišljenje.

Predsjedavajući ovog doma Božo Ljubić tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda poslanicima je još jednom objasnio razloge za upućivanje pomenutog seta amandmana, ističući da je njihov osnovni cilj insistiranje na ravnopravnosti naroda u BiH.

Ljubić smatra da bi jedno od rješenja moglo biti i formiranje tri "građanska entiteta u BiH", a ne kao što je to danas - kada postoje "dva građanska entiteta, jedan sa srpskom, a drugi sa bošnjačkom većinom".

Poslanik SDA Šefik Džaferović ponovio je stav Ustavnopravne komisije da ustavni osnov postoji, ali da principi predloženih amandmana nisu prihvatljivi.

Prema njegovim riječima, neka od ponuđenih rješenja kriju u sebi mogućnost blokade rada institucija BiH od "svega četiri čovjeka u Domu naroda", a nije mu prihvatljiv ni novi prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić najavio je da će nove amandmane za ustavne izmjene na nekoj od narednih sjednica uputiti SNSD i SDS.

On je ocijenio da je u BiH nametnuta lažna dilema o simetričnom ili asimetričnom principu funkcionisanja vlasti, jer je BiH sa svoja dva entiteta još u Dejtonu postavljena asimetrično.

Bosić je ponovio stavove SDS-a, prema kojima prijedlog dva HDZ-a "udara na ustavne nadležnosti i suverenitet Republike Srpske".

Prema tim stavovima, ponuđenim amandmanima dva HDZ-a pokazala su "neprincipijelan i licemjeran odnos prema Srpskoj i Srbima, jer njihov prijedlog predviđa da se u Dom naroda biraju i dva Srbina iz Federacije BiH, a da se s druge strane bira po jedan Bošnjak i Hrvat posredstvom Vijeća naroda Republike Srpske".

Prema prijedlogu dva HDZ-a, članovi Predsjedništva BiH bili bi birani u parlamentu BiH, odnosno u Domu naroda, što znači da bi člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ponovo birali delegati iz FBiH, "što je direktan udar na ustavni poredak i Ustav Srpske, a što je za predstavnike Srpske apsolutno neprihvatljivo".

Poslanici su u drugom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, a u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BH.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o fondacijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu BiH i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu.

Poslanici su za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana 18. decembra, odgodili raspravu i izjašnjavanje o Izvještaju o radu Kancelarije za razmatranje žalbi u 2011. godini, izvještaje o izvršenoj reviziji učinka o temama "Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH" i "Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH".

Za narednu sjednicu odgođeni su rasprava i izjašnjavanje o Izvještaju o provođenju mjera Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropskog partnerstvo sa BiH 2008 - 2012 i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ za 2011. godinu.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić zatražila je da za ovu tačku dnevnog reda bude obezbijeđeno prisustvo predsjednika VSTS-a Milorada Novkovića.