Predstavnički dom PSBiH
0

Poslanici razmatraju Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine

Izmjenom Zakona Ured za reviziju institucija BiH briše se s popisa samostalnih upravnih organizacija navedenih u Zakonu o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čime se nezavisnost u radu ovog ureda podiže na višu razinu i usklađuje s međunarodnim standardima na kojima se zasniva rad revizijskih tijela.

U prvom čitanju su podržani Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Predstavnički dom nije se danas izjašnjavao o Prijedlozima amandmana I. i II. na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Božo Ljubić, Niko Lozančić, Dragan Vrankić, Mato Franjičević.

Usvojen je zaključak da se odgodi izjašnjavanje o predloženim amandmanima, s tim da se rasprava obavi na posebnoj sjednici na kojoj će biti razmatran set ostalih predloženih amandmana na Ustav BiH.

Poslanici u prvom čitanju nisu usvojili Prijedlog zakona o fondacijama BiH ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH.

Po okončanju ove, odmah je počela nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u drugom čitanju.

Na predloženi zakon uloženo je 11 amandmana, 10 su predložili poslanici SDA, a jedan amandman poslanik Mladen Ivanković-Lijanović.