Projekat "Novi način-novi početak"
0

Predstavnici žrtava rata napustili projekat

Klix.ba
Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine predstavio je danas u Sarajevu svoj projekt „Novi način - novi početak“.

Šef ovog odjela David Schwendiman obrazložio je da je riječ o novom pristupu u odabiru predmeta ratnih zločina koji je usvojen u Posebnom odjelu za ratne zločine i koji je usmjeren ka žrtvama, a temelji se na počinjenim zločinima. Na prezentaciji je bilo riječi i o katalogu ratnih zločina - „Žutoj knjizi“, jedinstvenom dokumentu koji je od značaja za novi pristup u odabiru predmeta.

U prvoj fazi analize Tužiteljstvo se bavilo stradanjem žrtava. Cilj je bio utvrditi periode i mjesta gdje je najveći broj ljudi ubijen ili zlostavljan na posebno težak način.

Tako je pod oznakom „Najgori periodi i mjesta“ navedeno da su „sve žrtve“ stradale u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Višegradu i Foči od 1992. do 1995., dok su pod sljedeće dvije oznake kao stradalnici u određenim općinama navedene „samo srpske žrtve“ i „samo hrvatske žrtve“. Zbog nenavođenja bošnjačkih žrtava ovu prezentaciju su demonstrativno napustili predstavnici Udruženja „Žena žrtva rata“, Saveza logoraša BiH i Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Ova faza analize, kazali su iz Odjela, koristi se samo kao indikator - da bi se fokusirali na sljedeće faze procesa odabira predmeta. Druga faza je identifikacija zločina. Njen cilj je identificirati ratne zločine koji se odnose na stradanja utvrđena tokom prve faze. Treća faza je odabir predmeta. To je priprema onih predmeta kojima se na najbolji način rješavaju zločini identificirani u prve dvije faze, još traje i nastavit će se.

„Svi predmeti i spisi koji su pristigli i koji su formirani nešto su na čemu ćemo i dalje raditi. Sve informacije koje smo dobili od vas i materijali koje smo prikupili i sve što smo dobili od MKSJ veoma je važno i radit ćemo na tome“, kazao je Schvendiman.

Prema njegovim riječima, sada se „u biti na sve te informacije i materijale gleda na drugačiji način“.

„Nastojimo biti što efikasniji, što efektivniji i da što više iz toga izvučemo. Sve je okrenuto žrtvama i strategije koje tužiteljstva formiraju bazirane su na žrtvama“, kazao je. Schvendiman je naglasio da u tome ovaj odjel surađuje i s lokalnim tužiteljima i tužiteljstvima, da bi sve bilo odrađeno što organiziranije i efikasnije.

Najavljeni projekt, brošuru i katalog „Žuta knjiga“ opširnije je predstavio analitičar dr. Marko Prelec.

On je govorio o tome kako Tužiteljstvo BiH bira koje će predmete dovesti pred Sud.

„Svi su ratni zločini najteži zločini. Od prošle godine Tužiteljstvo BiH je podiglo otprilike 35 novih optužnica koje terete za ozbiljne ratne zločine otprilike za pedesetak optuženika. To je više nego što smo uradili godinu prije“, kazao je Prelec, izražavajući nadi da će naredne godine biti još više optužnica.

Prema njegovim riječima, do danas je, počevši od 1994. godine i Haškog tužiteljstva, pa do onih sto osoba koje je BiH optužila u posljednje tri godine, optuženo je oko 250 osoba.

„Te brojke nam daju neki omjer mogućnosti, a kada znamo da ima više stotina ili hiljada otvorenih predmeta i više hiljada potencijalnih osumnjičenika vidimo da je nekakva strategija neminovna“, kazao je on. „Veliko masovno ubistvo je među najtežim zločinima, a isto izuzetno teško je etničko čišćenje stanovništva jedne općine“, dodao je.

Obećao je da će se Posebni odjel truditi da pred lice pravde dovede što više osoba koje snose najveću odgovornost za najteže ratne zločine počinjene protiv žrtava sva tri naroda.

Vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorad Barašin naglasio je da je projekt „Novi način - novi početak“ jedinstven dokument.

„Pred nama je težak zadatak - procesuiranje predmeta ratnih zločina. Predmeti ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH, u okružnim i kantonalnim tužiteljstvima na teritoriji BiH procesuiraju se bez obzira na način rada. Određeni broj optužnica je podignut, a više od sto lica je procesuirano, optužnice su potvrđene, dosta ih je osuđeno, ali je to samo kap u moru. Pred nama je ogroman zadatak, jer moramo uskoro procesuirati mnogo veći broj osumnjičenih osoba za ratne zočine“, kazao je Barašin nakon što su se predstavnici Posebnog odjela sastali danas u sarajevskom Domu policije s dužnosnicima entitetskih tužiteljstava i Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Napuštanje ovog skupa od predstavnika žrtava rata izazvano je njihovim nezadovoljstvom „zbog pokušaja da se sve izjednači“ i nezadovoljstvom što se danas nije pričalo o konkretnim problemima.