Nakon otkazivanja predstava
0

Predstavnici Vlade TK posjetili zatvoreno pozorište

Piše: D. Brkić
Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i resorna ministrica Nađa Avdibašić-Vukadinović su samoinicijativno posjetili Narodno pozorište Tuzla koje je zatvoreno zbog prokišnjavanja.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Naglo topljenje snijega je dovelo do prodora vode u kabine za presvlačenje, a pošto se voda slijevala niz zidove, rukovodstvo NP Tuzla je odlučilo isključiti elektroinstalacije i vodovodne inastalacije.

Sve se to dogodilo u sedmici u kojoj su tuzlanski ljubitelji pozorišta namjeravali pogledati predstave "Let iznad kukavičijeg gnijezda" i "Gospođa ministarka".

Na sastanku sa rukovodstvom NP Tuzla, direktorom Arminom Ćatićem i umjetničkim direktorom Midhatom Kušljugićem, premijer Čaušević je konstatirao kako kultura ne smije biti žrtva i da najprije treba pronaći rješenje za sanaciju novonastalih sezona kako bi se spasila pozorišna sezona, a u drugoj fazi bi se pristipilo rekonstrukciji dotrajale zgrade.

Narodno pozorište Tuzla gazi kroz 63. godinu svog uspješnog rada i djelovanja (prva predstava je izvedena 30. marta 1949. godine, "Običan čovek" Branislava Nušića), a prošle godine je iz budžeta Tuzlanskog kantona ta institucija kulture dobila 954.039 KM.