Kultura
0

Završeni XVIII Tuzlanski pozorišni dani

Sarajevo-x.com
Izvođenjem predstave Sluškinje, Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, svečano je spuštena zavjesa na XVIII Tuzlanske pozorišne dane koji su se održavali u Narodnom pozorištu Tuzla od 18. do 28. novembra 2011. godine.

U deset dana trajanja pozorišne Revije u Narodnom pozorištu Tuzla izvedeno je dvanaest predstava, od toga tri predstave za djecu u produkciji dvanaest pozorišta, Narodnog pozorišta Tuzla, Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, Sterijinog pozorja Novi Sad, Narodnog pozorišta Sarajevo, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, Narodnog pozorišta Kikinda, Kruševačkog pozorišta, Hrvatskog kazališta Pečuh, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kazališta Virovitica, Ludens teatra Koprivnica i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, iz četiri države, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Tokom trajanja Revije za ljubitelje likovne umjetnosti u pozorišnom foajeu upriličena je postavka portreta akademskog slikara Zdravka Novaka.

Na sceni NP Tuzla je nastupalo 95 glumaca, a za potrebe predstava je još angažovano više od 160 pozorišnih djelatnika. Narodno pozorište Tuzla je, u toku trajanja TPD 2011., posjetilo oko 4.000 posjetilaca, što, statistički gledano, govori da je tokom svake predstave sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Svi ovi podaci ukazuju na to da je Narodno pozorište Tuzla izvršilo dobar odabir predstava i pozorišta koja su se iz noći u noć predstavljala tuzlanskoj publici. Zadovoljstvo tuzlanske pozorišne publike dodatno stimuliše i obavezuje ovu javnu ustanovu kulture da i ubuduće nastavi rad na ovoj manifestaciji koja je postala prepoznatljiva u Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini pa i šire.

Sva pozorišta koja su učestvovala na ovogodišnjoj Reviji, oduševljena gostoprimstvom Narodnog pozorišta Tuzla i prijemom kod publike, izrazila su želju da i dogodine budu dio ovog značajnog kulturnog događaja u Tuzli.