Kultura
0

Veoma uspješna godina za Narodno pozorište Tuzla

Sarajevo-x.com
Godina 2011. bila je iznimno uspješna za Narodno pozorište Tuzla. Uprkos svjetskoj, a posebno domaćoj krizi, uspjeli su ove godine publici predstaviti šest premijernih predstava.

"Uspjeli smo to izuzetnim zalaganjem glumačkog ansambla, uposlenika i menadžmenta NP Tuzla, uz pomoć naših osnivača, Općine Tuzla i Tuzlanskog Kantona, kao i sponzora koji su nas podržavali u realizaciji projekata. Ove godine smo odigrali rekordan broj predstava u posljednje dvije decenije", istakli su iz NP Tuzla.

Osamnaesti Tuzlanski pozorišni dani također su zabilježili rekordnu posjećenost. Dvanaest predstava u produkciji petnaest pozorišnih kuća regije i šire pogledalo je četiri hiljade posjetilaca, što potvrđuje ogromno interesovanje Tuzlaka za teatarska zbivanja u zemlji i inozemstvu.

"Ove godine smo obradovani i vrijednim glumačkim nagradama koje su pripale glumcima: Adnanu Omeroviću (za najbolju mušku ulogu na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu), Nedimu Malkočeviću (za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu malih scena u Kikindi), Melihi Fakić (na Nušićevim danima u Smederevu i Mostarskoj liski), kao i nagradom Sulejmanu Kupusoviću za režiju predstave Gospođa ministarka na istom festivalu", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.