BiH
0

Predstavnici UNICEF-aa posjetili Tuzlanski kanton

FENA
Foto: tip.ba
Foto: tip.ba
Kako bi razgovarali o realizaciji već započetih projekata, ali i započinjanju novih aktivnosti s ciljem kompletnije pokrivenosti potreba djece u njihovom rastu i razvoju od ranog djetinjstva do adolescencije, u posjeti ministarstvima Tuzlanskog kantona danas je, sa saradnicima, boravila Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Obzirom da UNICEF kontinuirano pomaže rad Centra za rani rast i razvoj djece u Tuzli predstavnici UNICEF-a su sa ministricom zdravstva Tuzlanskog kantona Nadom Pavlović Čalić razgovarali o mogućnostima širenja mreže ovakvih centara na područje cijelog Kantona, kako bi djeca, ali i roditelji, u što većem broju mogli koristiti usluge koje on pruža.

Otvaranje „satelit centara“ na područjima Kiseljaka i Gornje Tuzle bi trebalo biti prioritet, a sve kako bi se ovom vrstom usluga obuhvatilo što više djece i roditelja koji za to do sada nisu imali priliku, istakla je Vesna Suljević Dropić, Šef dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Tuzla. Obzirom da UNICEF provodi i više projekata koji za cilj imaju zaštitu djece žrtava nasilja, svjedoka nasilja, ali i djece prijestupnika i počinilaca krivičnih djela, predstavnici ove humane međunarodne organizacije su posjetili i Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Ministar Alen Taletović je sa saradnicima goste upoznao sa aktivnostima Ministarstva na ovom planu, a prije svega sa djelovanjem Disciplinskog centra za maloljetnike i Centrom za pružanje besplatne pravne pomoći. Kao otežavajuća okolnost u radu Ministarstva danas je istaknuta podijeljena nadležnost u ovoj oblasti između kantona i Federacije BiH.

Na osnovu dosadašnjih rezulatata gospođa Florence Bauer je Tuzlanski kanton ocijenila kao progresivan, a provedene aktivnosti mogu biti primjer drugima na koji način se može i treba pristupiti rješavanju ovih problema. Povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem bila je glavna tema razgovora koje su predstavnici UNICEF-a imali sa Ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Obzirom na podijeljenu nadležnost u okviru predškolskog odgoja i obrazovanja između općinskog i kantonalnog nivoa vlasti ministrica Nađa Avdibašić Vukadinović je prisutne upoznala sa zakonskim odrebama, koje trenutno za svu djecu prije upisa u prvi razred osnovne škole predviđaju obaveznih 150 sati programiranog rada u predškolskom odgoju, ali i težnjama Ministarstva da se ovaj broj sati do 2015. godine znatno poveća. Današnja posjeta predstavnika UNICEF-a kantonalnim resornim ministarstvima prva je u nizu, a u narednom periodu planira se i obilazak ministarstava i vlada drugih kantona.