BiH
27

Predstavnici Stranke za BiH sa građanima Vratnika

Klix.ba
U organizaciji Općinskog savjeta Stranke za Bosnu i Hercegovinu Stari Grad Sarajevo u MZ Vratnik održan je Javni skup na kojem su građanima predstavljeni, Emir Cokoja kandidat za načelnika Starog Grada, nosilac liste za Općinsko vijeće Stari Grad Gradimir Gojer i drugi kandidati za Općinsko vijeće.

Predstavljena je i platforma rada SBiH u mandatnom periodu 2012. – 2016. godine. Posebnu pažnju građana izazvala je Platforma SBiH koja težište razvoja Starog Grada i Sarajeva stavlja na turizam. SBiH smatra da turizam treba da bude glavna privredna grana za razvoj Starog Grada. Turizam na osnovu kojeg se može ostvariti privredni rast i razvoj, i stvaranje boljih uslova života svih stanovnika Starog Grada.

U SBiH naglašavaju da će insistirati na izradi Strategije za razvoj turizma u općini Stari Grad i Sarajevu. Strategija treba da obuhvati izradu podstrategijama za razvoj vezanih djelatnosti (ugostiteljstvo, zanastvo, proizvodnja hrane, i drugih uslužnih djelatnosti), kao i otvaranje investiranja u sektor turizma.

Razvojem turizma i otvaranjem investiranja u turizam bi se ostvario potreban privredni rast i poboljšalo stanje u zapošljavanju, a što je osnova za dalja ulaganja u infrastrukturu i stvaranje boljih uslova života.

Pored navedenog SBiH insistira na otvaranju biznis centra Starog Grada, gdje će svaki posjetilac, a posebno mladi ljudi, moći dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima poduzetništva i pokretanju vlastitog biznisa. Biznis centar treba da pruži besplatnu pravnu pomoć osobama koje žele da pokrenu biznis, da ih uvežu sa poslovnim bankama radi dobivanja povoljnih kredita, da ih upute u načine iznajmljivanja i kupovine poslovnih prostora itd.

Adnan Talić, predsjednik Kluba vjećnika SBiH u Općinskom vijeću Stari Grad, posebno je istakao zalaganje Kluba vijećnika SBiH u proteklom mandatnom periodu za rješavanje I regulisanje kombi prijevoza građana u padinskim dijelovima Strog Grada. Sve te inicijative nisu nailazile na razumjevanje nadležnih organa zbog čega SBiH će I dalje da insistira na rješavanju ovog problema bez obzira o kojem se prijevozniku radilo. Posebno je istaknuto zalaganje vijećnika SBiH za regulisanje vodosnadbjevanja dijelova Starog Grada jer sramotna je činjenica da u 21. vijeku građani Starog Grada imaju redukcije vode, navedeno je u saopćenju za javnost.