{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici koalicije "1. mart" kod ministra Osmanovića

F
6.9.2013. u 12:26
4
6
Predstavnici koalicije "1. mart" kod ministra Osmanovića
4
Predstavnici koalicije "1. mart" kod ministra Osmanovića
Ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu predstavnike koalicije "1. mart" na čelu sa Emirom Suljagićem.
Cilj ove posjete je bilo informiranje federalnog ministra sa aktivnostima koje trenutno provodi ova organizacija civilnog društva, a tiču se položaja i prava povratnika u Republiku Srpsku.

Posebno je naglašena važnost donošenja zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH koji je radna grupa izradila u formi prednacrta, a upućen je vladama svih deset kantona, te nekolicini povratničkih udruženja, kako bi mogli dostaviti svoje sugestije, mišljenja i primjedbe.

Nakon što ga usvoji Vlada Federacije BiH on bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

Ovim zakonom se regulišu uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava i korištenje stečenih prava iz oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom, branilačko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite, prava iz oblasti poreza na dohodak povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH.

Koordinator "1. marta" Suljagić je tom prilikom izrazio zahvalnost Federalnoj vladi, a posebno premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Osmanoviću na iskazanoj spremnosti da ovako važan zakon za položaj i prava povratnika bude donesen.

- Najvažnije je da je postojala politička volja kojom je prepoznat opći, državni i svaki drugi interes za donošenje ovog zakona - rekao je ministar Osmanović najavivši i druge konkretne korake koji imaju za cilj poboljšanje položaja povratnika u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: