BiH
0

Predstavnici EU obišli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

FENA
Predstavnici Evropske unije i institucija u BiH, koji su članovi Privremenog pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj, obišli su danas Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama i odlagalište otpada Smiljevići, čija je izgradnja podržana sredstvima Evropske unije.

Domaćin ovih posjeta bilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje je nadležno za implementaciju oba projekta.

Iz IPA fondova EU osigurano je 13 miliona eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju tokom rata devastiranog postrojenja u Butilama te 1,5 miliona eura za dogradnju deponije u Smiljevićima.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić kazao je da su ovo dva najznačajnija ekološka projekta za KS, a i šire za BiH. Istakao je da je odobravanje pomoći Evropske unije za rekonstrukciju postrojenja u Butilama bio povod za osiguranje dijela nedostajućih sredstava u realizaciji ovog projekta putem kredita Svjetske banke, tako da se uporedo s njim radi i na rekonstrukciji kanalizacione mreže u KS-u. Time će se zaštititi vodotoci i poboljšati komunalne usluge korisnicima.

"Očekujemo saradnju stranih i domaćih kompanija u projektu obnove i dogradnje postrojenja u Butilama, jer visina investicije od oko 32 miliona eura može doprinijeti jačanju poduzetničke i ekonomske klime na našem području", kazao je ministar Jusić.

Kako su članove delegacije iz Evropske komisije informirali v.d. izvršnog direktora za kanalizacioni sistem u KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nermin Drnda i pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac, krajem augusta trebao bi biti raspisan međunarodni tender za cjelovitu rekonstrukciju i dogradnju postrojenja u Butilama. Na pripremi tenderske dokumentacije radi odabrana konsultantska kuća "Holinger" iz Švicarske koja će ujedno pružati i nadzirati konsultantske usluge za sve radove.

"Tender će biti integralan i neće biti podijeljen po fazama kao što su biološka, mehanička i slične. Prije sedam dana objavili smo međunarodni poziv za iskazivanje interesa kompanijama za učešće u ovom projektu, a rok za podnošenje prijava je 28. juni. Dalje slijedi evaluacija i formiranje liste od pet do 10 izvođača radova koji će biti pozvani za daljnju konkretnu ponudu", pojasnila je pomoćnica ministra Krvavac.

Dodala je da očekuje da će dalje ugovaranje rekonstrukcije postrojenja biti završeno do kraja godine, kao i da bi se početkom 2013. moglo početi s konkretnim radovima. Očekivani završetak radova je, po njenim riječima, kraj augusta 2015. godine.

Prije obilaska postrojenja i lokaliteta sanitarne deponije otpada Smiljevići, održan je i kraći sastanak u Centru za upravljanje otpadom, gdje su predstavnici Evropske unije i institucija u BiH upoznati o planovima i fazama za implementaciju Projekta proširenja deponije Smiljevići.

Ovaj projekt bit će implementiran u tri faze i to kroz konstrukciju: ploha za otpad poslije sortiranja s drenažnim sistemom površine 10.000 m², postrojenja za tretman građevinskog otpada s opremom i odlaganjem inertnog otpada, te reciklažnog dvorišta površine 2.000 m² s kontejnerima i opremom za odvajanje otpada radi smanjenja količine otpada za odlaganje.

Potrebna sredstva za realizaciju svih faza ovog projekta su tri miliona KM. Trenutno učešće sredstava iz fondova IPA 2011. je 1,5 miliona KM, koliko je osigurano i zajmom kod Svjetske banke, uključujući učešće od 10 posto koje osigurava Federacija BiH.