Ministarstvo prostornog uređenja RS
2

Golić: Napredak u projektu upravljanja čvrstim otpadom

SRNA
Srebrenka Golić
Srebrenka Golić
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je tokom susreta sa predstavnicima Misije Svjetske banke da je kadrovskim jačanjem resora za koordinaciju projekata, razvoj i evropske integracije u ovom ministarstvu došlo do evidentnog napretka u implementaciji Drugog projekta za upravljanje čvrstim otpadom.

Ona je izrazila očekivanja da će se procenat potrošnje odobrenih kreditnih sredstava Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj iz kojih se finansira ovaj projekat, značajno povećati tokom ove građevinske sezone, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Golićeva  je upoznala Misiju Svjetske banke sa finansijskim problemima sa kojima se suočavaju komunalna preduzeća u  republici Srpskoj i sa planovima za izradu zakona koji bi bio pravni osnov za sanaciju i restruktuisanje ovog sektora. 

 Ona je obavijestila predstavnike  Svjetske  banke da su izrade studija izvodljivosti za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija u regijama Stara i Istočna Hercegovina pri kraju.

Golićeva je izrazila očekivanje  da će se, na osnovu rezultata studija, u implemetaciju ovog projekta uključiti i opštine iz tih  regija, ali da će konačna odluka biti donesena na osnovu kriterijuma ekonomske isplativosti.  

Ona je  podsjetila da se studije izvodljivosti za izgradnju regionalnih deponija u regijama Stare i Istočne Hercegovine finansiraju iz grant sredstava, te da su u toku pregovori za dobijanje grant sredstava za izradu studije izvodljivosti za izgradnju regionalne deponije za opštine Sarajevsko-romanijske regije. 

Specijalista za nabavke Svjetske banke Kašmira Daruvala pozitivno je ocijenila do sada provedene procedure nabavki roba i usluga u okviru ovog projekta i pohvalila je angažman Implementacione jedinice i Resora za koordinaciju projekata na implementaciji ovog projekta u  Srpskoj. 
Tim lider Svjetske banke za ovaj projekat  Vesna Frančić  istakla je da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen intenzivan napredak u implementaciji Projekta u Banjaluci, Prijedoru i Zvorniku. 

Ona je konstatovala da su procedure i pripremni radovi za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija u Prijedoru i Zvorniku te nove faze Regionalne deponije u Banjoj 

Luci odlično urađeni.

Frančićeva  je iznijela stav Misije da je Republika Srpska, kada je implementacija ovog projekta u pitanju, u odličnoj poziciji i da je uspjeh što će u implementaciji učestvovati dva javna preduzeća za upravljanje regionalnim deponijama koja su učestvovala i u Prvom projektu i što su se u projekat uključile dvije nove regije – Prijedor i Doboj.

Na osnovu odluke Narodne skupštine RS  iz juna 2009. godine,  Republika Srpska je prihvatila zaduženje prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (IDA) po Drugom projektu za upravljanje čvrstim otpadom u iznosu od 6,75 miliona  dolara i prema  Evropskoj banci za obnovu i razvoj u iznosu od 11,25 miliona  dolara.

 U projekat su, trenutno, uključena tri preduzeća koja upravljaju regionalnim deponijama čvrstog otpada: JP "Komunalne usluge" Prijedor , koje upravlja deponijom koja pokriva opštine Prijedor, Bosanska Dubica i Oštra Luka, JP "Regionalna deponija" Zvornik, koja upravlja deponijom koja pokriva opština Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići i Osmaci iz RS, te federalne opštine  Kalesija i Sapna,  i JP "Dep-ot" Banja Luka  koja upravlja regionalnom sanitarnom deponijom u Ramićima na koju otpad deponuju Grad Banja Luka i opštine Laktaši, Prnjavor, Srbac, Bosanska Gradiška, Čelinac, Kotor Varoš i Skender Vakuf.