Sjedište OHR-a
713

Predstavnici DF-a ljuti na Schmidta što ih nije dočekao: Od BiH pokušava napraviti evropsku Palestinu

S. M.
Zlatan Begić i Dženan Đonlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Zlatan Begić i Dženan Đonlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon današnjih konsultacija u OHR-u povodom izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH predstavnici Demokratske fronte Dženan Đonlagić i Zlatan Begić kazali su da Christian Schmidt vodi jedan nedemokratski proces i da želi stvoriti evropsku Palestinu u BiH.

Đonlagić i Begić su se u zgradi OHR.a zadržali vrlo kratko. Kazali su da su očekivali sastanak sa Schmidtom, ali je on nešto ranije napustio sjedište OHR-a. Dočekali su ih savjetnici i pravni tim visokog predstavnika, a predstavnici DF-a s njima nisu raspravljali o izbornom zakonu i Ustavu FBiH već su samo ostavili svoj prijedlog izmjena izbornog zakona.

"Rješenja koja će se eventualno nametnuti ne postoje niti u jednoj zemlji članici Evropske unije niti u jednoj zemlji članici Vijeća Evrope. Prema tome ne trebaju biti ni u BiH", rekao je Đonlagić.

Dodao je da linija ispod koje neće ići implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

"To je nešto što traži EU od nas za buduće integracijske procese. Ne ispunimo li to ne možemo nikada biti članica EU. Na kraju, je bilo dostojno ako smo pozvani u OHR da se konsultujemo i da pričamo o implementaciji presuda, izmjenama Ustava i Izbornog zakona. Bilo je dostojno da Schmidt bude na tom sastanku", smatra Đonlagić.

Istakao je da više od dvije godine u ladicama državnog parlamenta stoje prijedlozi DF-a za izmjene Ustava i Izbornog zakona kojim se implementiraju sve presude suda iz Strazbura i domaćih sudova.

"Buduće odluke koje će etnički cementirati zemlju, posljedice tih odluka će nositi onaj koji ih donese", zaključio je Đonlagić.

Njegov stranački kolega Begić kazao je da Schmidt iza zatvorenih vrata želi napraviti Palestinu.

"Njega ne interesuju presude Evropskog suda, njega interesuje da provede zahtjeve HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske. Da ovdje napravi evropsku Palestinu koja će u svakom pogledu biti ovisna i u političkom i ekonomskom smislu od susjednih država. On se danas nije pojavio ovdje, nas su dočekali neki ljudi, njegovi saradnici, čije prisustvo ja cijenim, ali njega nije bilo", rekao je Begić.

Naglasio je da je po njemu to jedan kukavički potez.

"Mi dakle nećemo voditi ljubav sa gospodinom Schmidtom iza zatvorenih vrata na temu stvaranja Palestine u ovoj zemlji niti ćemo pomagati i nekim u Sarajevu ovdje niti njegovim nazi - HDZ prijateljima koji pokušavaju da to sve provedu", dodao je.

U nastavku je kazao da su očekivali prisustvo Schmidta na sastanku.

"Gospodina Schmidta nema. Ima vremena da sastanči sa premijerima susjednih država, a priča o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, a nema vremena da sastanči i da radi te konsultacije ako ih već treba raditi sa izabranim predstavnicima građana BiH. Ovaj čitav proces služi, upamtite dobro, legitimizaciji njegovih budućih loših odluka kako bi se stvorio privid kako je on proveo neke konsultacije i da je on na temelju tih konsultacija nametnuo neke odluke. Neće mu to proći, neka pravi Palestinu u svojoj zemlji", zaključio je Begić.