Sastanak u Vladi FBiH
0

Predstavljena vizija izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

Sarajevo-x.com
Premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću danas su, u prisustvu ambasadora Švicarske Rolfa Lenza, predstavnici "Alpiqa" predstavili viziju saradnje i model izgradnje Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", nakon što je ova švicarska kompanija prošla pretkvalifikaciju na javnom pozivu kojeg je raspisala Elektroprivreda BiH u postupku odabira strateškog partnera.

Federalni premijer kazao je kako je Vlada FBiH jako zainteresirana da se što prije počne raditi na ovom projektu, jer je u Strateškom planu izgradnje elektroenergetskih objekata Blok 7 u Tuzli najkompleksniji. No, dodao je da je još rano za donošenje definitivnih ocjena.

"Još smo daleko od konačne odluke, ali se nadam da će vaši pregovori sa Elektroprivredom BiH biti korektni. U svakom slučaju, ovo je dug i težak put i tek smo na početku", kazao je Mujezinović.

  Kako su istakli predstavnici "Alpiqa", Blok 7, čija bi izgradnja stajala oko 800 miliona eura, ostato bi u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH, a švicarska kompanija bi uložena sredstva vraćala preuzimanjem 50 posto proizvedene električne energije. Prema njihovim riječima, realistična procjena je da je za pripremu izgradnje potrebno dvije godine, a da bi Blok 7 mogao početi proizvoditi električnu energiju 2018. godine.

  Tokom susreta, premijer Mujezinović se ambasadoru Švicarske u BiH, koji uskoro napušta ovu dužnost, zahvalio za sve što je tokom mandata učinio za našu zemlju, te je izrazio nadu da će dvije zemlje nastaviti jačati saradnju, posebno u ekonomskom smislu.

  Današnjem sastanku prisustvovali su i predsjednik NO Elektroprivrede BiH Zijad Džemić i šef odsjeka za energetske objekte u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tarik Begić.