Sarajevo
0

Predstavljena studija o usuglašenosti zakona i prakse BiH o ljudskim pravima

FENA
Vijeće Evrope i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zajedničkom konferencijom u Sarajevu obilježili su danas objavljivanje Studije o usuglašenosti zakona i prakse BiH s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Studiju je uradila radna grupa koju je imenovalo Vijeće ministara BiH.

Na konferenciji je predstavljen Sažetak preporuka za BiH u skladu s prioritetima po važnosti. Njen autor je stručnjak Vijeća Evrope prof. Jim Murdoch.

Cilj konferencije je u tome da se skrene pažnja na utvrđene prioritete i iniciraju promjene u skladu s preporukama Studije.

Konferenciju je otvorio šef Odjela za tehničku suradnju Generalnog direktorata za ljudska prava i pravne poslove Vijeća Evrope Giovanni Palmieri riječima da Studija i njen sažetak odražavaju ono što je BiH postigla u vezi s obavezama preuzetim pri pristupanju Vijeću Evrope.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović podsjetio je da je BiH primljena u Vijeće Evrope u aprilu 2002. i tada preuzela obaveze sadržane u Mišljenju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope da će potpisati i ratificirati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, što je i učinjeno u julu 2002.

Zbog činjenice, kazao je, da je proces usklađivanja zakonodavstva BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama postprijemna obaveza, bilo je potrebno izraditi studiju usuglašenosti zakonodavstva BiH s odredbama Evropske konvencije. Zadaću je uradila radna grupa Vijeća Evrope BiH u suradnji s Uredom Vijeća Evrope u Sarajevu i Evropskom komisijom. Studija apostrofira problematične dijelove domaćeg zakonodavstva koji nisu u suglasnosti s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Ova studija je ispunila cilj: uočeni su nedostaci i neusklađenost domaćeg zakonodavstva i prakse s odredbama Konvencije. Nadležnim državnim i entitetskim organima preporučene su izmjene, odnosno usuglašavanje pravne legislative s odredbama Konvencije“, kazao je Halilović.

Naglasio je da se, nažalost, može zapaziti da se evropski standardi i standardi iz međunarodnopravnih normi koje reguliraju ljudska prava u BiH „još ne respektuju u punom obimu te je vidljiva diskriminacija, počevši od spolne do nacionalne“.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić je kazala da je ova studija „dijagnosticiranje bolesti bh. zakona i prakse, što je pretpostavka za njeno pravilno liječenje“.

„Ovo ne znači da naša zajednička bolest dosada nije liječena. Naprotiv, liječena je, ali stihijski“, dodala je.

Po njenim riječima, Studija prvi put na jednom mjestu sadrži sve nedostatke bh. zakonodavstva i prakse u odnosu na Evropsku konvenciju i praksu organa Konvencije, i to po nivoima prioriteta, slučajeva u kojima se nešto mora, treba ili može učiniti.

„Iz prakse Ustavnog suda BiH proizilazi da redovni sudovi nerijetko, primjenjujući domaći zakon, krše prava i slobode garantirane Evropskom konvencijom, koja u BiH ima snagu ustavnih odredaba, pa time i odredbe samog Ustava BiH. Često redovni sudovi zanemaruju princip da se javne vlasti mogu miješati u pojedina prava građana garantirana Evropskom konvencijom i Ustavom BiH, ali da zato moraju biti ispunjeni uvjeti. Nije dovoljno da je takvo miješenje predviđeno zakonom i zakon javno objavljen i dostupan građanima, nego takvo miješanje mora predstavljati neophodnu i proporcionalnu mjeru u demokratskom društvu. Upravo tu neophodnost i proporcionalnost najteže je prepoznati i stoga se i sam Ustavni sud BiH često upuštao u ocjenu kvaliteta zakona koji se na pojedinog građanina primjenjivao“, riječi su Seade Palavrić.