BiH
82

Predstavljen program "Sarajevo 2014.": Glavni grad BiH u žiži svjetske javnosti

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Program "Sarajevo-evropski most kultura 2014.", u organizaciji Grada Sarajeva, prvi put je zvanično predstavljen danas na konferenciji za novinare organiziranoj u Ovalnoj sali Gradskog vijeća u Sarajevu.
Ivo Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Zvanični program se organizira povodom obilježavanja Sarajevskog atentata i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina međunarodnog Festivala Sarajevska zima, 20 godina Sarajevo Film Festivala, kao i zvaničnog otvorenja obnovljene Vijećnice.

Na konferenciji je promoviran i logo "Sarajevo 2014.".

"Poznata je stvar, to je historijska činjenica da je evropsko 20. stoljeće započelo u Sarajevu i ono se u Sarajevu i završilo sa dva tragična događaja", kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. 

Prema njegovim riječima, u ovoj godini će oči svijeta ponovo biti uprte u Sarajevo.

"Mi ćemo cijelu ovu godinu biti u žiži svjetske javnosti. Važno nam je da iz Sarajeva cijele ove godine odlaze informacije, poruke i slike koje su potpuno drugačije od onih ranije. Svijet se užasavao slika iz Sarajeva 1914. i 1990 - tih godina, a mi sada imamo priliku da pošaljemo neke nove slike", pojasnio je Komšić.

Kako kaže, oni žele pokazati da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina uspjeli sačuvati svoju duhovnost koja ih je krasila i radi čega je Sarajevo jedna od deset najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu.

Sa današnje konferencije za novinare (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje konferencije za novinare (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Sarajevo je jedino mjesto na svijetu gdje se građanski identitet sastojao u tome što je uključivao identitet drugoga, onog koji je različit", pojasnio je Komšić.

Govoreći o saradnji sa Istočnim Sarajevom, Komšić kaže da je ona općenito dobra. Sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović kazao je da je ovogodišnji program podijeljen u pet cjelina.

Govoreći o programu, Hadžiahmetović je rekao da će se od 31. januara do 2. februara na Bjelašnici i Jahorini održati dvije revijalne skijaške utrke za djecu, 7. februara će Grad Sarajevo djeci ovog grada osigurati u dva termina besplatno klizanje u Zetri.

"Također, 9. maja će biti svečano otvaranje sarajevske Vijećnice, simbola patnje i stradanja ali i uzdizanja onoga što je Sarajevo bilo kroz stoljeća i što jeste danas, a za 28. juni je predviđeno da Bečka filharmonija u Vijećnici održi koncert", pojasnio je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, 22. juna će organizatori Tour de Francea napraviti Sarajevo Grand Prix 2014. gdje će učestvovati biciklisti veterani.

Elvir Hadžiahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Elvir Hadžiahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Ovo su osnovne manifestacije koje već sada mogu najaviti, ali, naravno, bit će i naučnih skupova, konferencija koje će biti posvećene svemu što smo naveli. U ovom trenutku smo mi vama rekli samo dio onoga što mi sigurno znamo da će se desiti u ovoj godini. Mnogo stvari je u pripremi, ali ne možemo govoriti o detaljima", pojasnio je Hadžiahmetović.