BiH
0

Načelnik Hadžibajrić predstavio rezultate rada u novom objektu Općine

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bez obzira na otežavajuće okolnosti, projekte koje smo planirali 100 posto su implementirani, čak i više nego što smo planirali. Ono što je najvažnije nismo nikom dužni ostali, kazao je danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na konferenciji za medije.

Godišnja konferencija Općine Stari Grad Sarajevo održana je u novom objektu Općine, u ulici Halači, koji je Općina nakon pravne bitke dobila, a sada je napravljen lijep objekt na tri etaže.

Odlučeno je da ovo bude Info centar Općine Stari Grad, jer kako je Hadžibajrić obrazložio, Stari Grad i čaršija su najposjećenije turističke destinacije. Ovdje će biti prebačen i dio službenika Općine.

U 2013. godini urađeno je puno projekata na rekonstrukciji i izgradnji objekata, kao što je Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj "Mjedenica", Turbe Halidu ef. Hadžimuliću, tekija na Kovačima, a renovirana je i Ferhadija džamija s originalnim bojama, a taj posao je zahtijevao vremena i finansija. Urađen je i informacioni sistem u Memorijanom kompleksu "Kovači", kao igralište i tereni na Bendbaši.

Urađeno je također i mnogo u obnovi i sanaciji škola. Urađene su instalacije u OŠ "Vrhbosna" i Područne škole u naselju Širokača. Iako je sve bilo u nadležnosti Kantona Sarajevo, sve troškove snosila je Općina Stari Grad. Od 17 skloništa na teritoriji općine Stari Grad, četiri su sanirana.

Projektom rekonstrukcije i sanacije ulica obuhvaćena je Ferhadija gdje je urađena druga faza, od Planike do Katedrale. Kompletno su urađene podzemne instalacije, kanalizacija i vodovod jer, kako kaže Hadžibajrić, u biti, najveći dio posla radi se ispod zemlje, finalni dio su ploče. Asfaltiran je i trg oko Katedrale, kao i više od 13 ulica i sokaka u Starom Gradu. Urađena je i numeracija ulica, a javne površine su u boljem i ljepšem stanju.

U 2014. godini Hadžibajrić je kazao da će nastaviti implementaciju dva započeta projekta. To su igralište Iza gaja s pratećim objektom i Saburina kuća.

Od kapitalnih projekata u 2014. je najavio izgradnju garaža preko puta Vijećnice, a nedavno je taj zaključak usvojen i na sjednici Općinskog vijeća.

"Radi se o višemilionskom projektu koji je kompletiran. Za taj projekt Kanton Sarajevo je obećao da će pola platiti, što nije učinjeno pa je Općina platila sav iznos. Projekt je gotov, a s implementacijom ćemo krenuti na proljeće", rekao je načelnik Hadžibajrić.

Izrazio je nadu da će se projekt finansirati i putem Saudijskog fonda, a vrijednost je 11 miliona KM.

Općina ima još pet planiranih projekata, za čiju će implementaciju administrativna procedura biti usporena, ali se nada da bi tim "projektima u narednih, ne godinu dana, već u narednih pet godina Općina puno dobila".

Na kraju je Hadžibajrić podsjetio na obilježavanje 100 godina sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, a značajan dio planiranih aktivnosti dogodit će se u Sarajevu.

Biciklistička utrka "Tour de France" bit će održana 22. juna 2014. godine, kreće iz Istočnog Sarajeva, a završava u Starom Gradu.

"Utrka će okupiti bicikliste iz BiH i svijeta, a mi svi znamo šta to znači za nas i na taj način ćemo dati doprinos miru u ovom regionu i da se to nikada više ne ponovi", kazao je Hadžibajrić na godišnjoj konferenciji za medije.