BiH
4

Predstavljen program 504. dana Ajvatovice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Organizacionog odbora 504. dana Ajvatovice danas su u Pruscu kod Donjeg Vakufa predstavili programske sadržaje ove tradicionalne manifestacije.

"Ajvatovica se od lokalnog vremenom proširila na regionalni i internacionalni teren i danas obogaćuje duhovno-vjerski, kulturno-edukativni i sportsko-tradicijski segment života naše zemlje, ali i prijateljskih zemalja koje se redovno sa svojim sadržajima pojavljuju u njenom programu", kazao je predsjednik Organizacionog odbora 504. dana Ajvatovice mr. Nusret ef. Abdibegović.

O značaju okupljanja vjernika na Ajvatovici govorili su glavni imami Medžlisa IZ Donji Vakuf i Bugojno Esad ef. Slipac i Vehid ef. Arnaut, dok je donjovakufski načelnik Huso Sušić naglasio kako je ova općina spremna ugostiti veliki broj hodočasnika iz zemlje i svijeta, koji će ove godine pohoditi jedno od najvećih muslimanskih dovišta u Evropi.

Muftija Hasan Atli, ataše za kulturu pri Ambasadi Republike Turske, najavio je učešće Vojnog orkestra mehter muzike iz te zemlje, dok je mutevelija Nijaz Učambarlić izrazio uvjerenje da će i ovogodišnja Ajvatovica proteći u najboljem redu.

Novoimenovani muftija travnički dr. Ahmed Adilović zahvalio je “svim ljudima koji godinama uspješno organiziraju ovu tradicionalnu manifestaciju, koja danas sa svojim sadržajima i učesnicima predstavlja značajnu vjersku, kulturnu i sportsku manifestaciju u BiH”.

Program 504. dana Ajvatovice sadrži oko 60 vjerskih, kulturnih i sportskih događaja a bit će, kako se čulo, realiziran u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Gornjem Vakufu, Bugojnu, Donjem Vakufu i Livnu.

Manifestaciju bi 6. juna trebao otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na prusačkoj Musalli u 18 sati.

Planirano je da centralni događaj, pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, bude održan u nedjelju 22. juna.