11.530 kg TNT-a i 7-8.000 mina
0

Predsjedništvo traži istragu o nestalom eksplozivu

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Informaciju o nestanku 11.530 kg TNT i 7-8.000 tromblonskih mina prilikom uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i konstatovalo da 11.530 kg TNT nije uništeno, što je bila Odluka Predsjedništva BiH, nego je bila predmet transakcije između preduzeća Pretis i Vitezit.

Predsjedništvo BiH je zatražilo od kontrolnih organa unutar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Tužilaštva kao i drugih kontrolnih državnih organa da hitno i krajnje ozbiljno istražne radnje provedu do kraja u cilju utvrđivanja odgovornosti i otklanjanja takvih i sličnih propusta u budućnosti.

Ministarstvo odbrane je zaduženo da hitno provede postupak utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti zaposlenih koji su uključeni u ove aktivnosti.

Ministarstvo odbrane se, također, zadužuje da sačini cjelovitu analizu propusta u procesu provođenja pilot-projekta uništavanja viškova naoružanja, municije i MES-a, te shodno tome pripremi plan mjera za otklanjanje nedostataka i potrebno unapređenje u daljim aktivnostima.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost na odgovor Bosne i Hercegovine na Upitnik o nacionalnim procedurama za izbor kandidata za mjesto sudije u Evropskom sudu za ljudska prava pri Vijeću Evrope.

Na dsanašnjoj sjednici, državno predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o medijskom istupu vojnog muftije i naredilo Ministarstvu odbrane BiH da donese Pravilnik o radu vjerskih službenika koji su angažovani u vojnoj službi. Pravilnik treba dovesti u sklad potrebe Ministarstva odbrane i vjerskih zajednica u BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na vježbi IMMEDIATE RESPONSE 12 i odobrilo učešće određenog broja pripadnika Oružanih snaga BiH na toj vježbi.

Ovlastilo je ministra odbrane BiH da koordinira sve aktivnosti s ciljem realizacije učešća na vježbi sa drugim institucijama BiH, shodno obavezama koje proizlaze iz PfP SOFA.

Vijeće ministara BiH je zaduženo da preduzme sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa ratifikovanim PfP SOFA, a s ciljem realizacije učešća pripadnika OSBiH na vježbi IMMEDIATE RESPONSE 12.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o inicijativi za zaključivanje Tehničkog aranžmana između State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara BiH za pomoć u uništenju lakog naoružanja/lakog oružja te raznih vrsta municije i podržalo zaključivanje predmetnog aranžmana u skladu sa zakonom o zaključivanju međunarodnih ugovora, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.