BiH
0

Predsjedništvo SDP-a održalo sjednicu u Stocu

FENA
U skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH današnja sjednica ovog organa održana je u Stocu, kao svojevrsna podrška Općinskoj organizaciji SDP-a BiH Stolac u njihovim nastojanjima ka normalizaciji odnosa u ovom gradu, koji su narušeni nedavnom najavom Općinskog vijeća Stolac o uklanjanju spomenika iz razdoblja NOB-a, te odlukama o oduzimanju nacionalnih spomenika BiH od države, saopćeno je iz te stranke.

"Posljednji problemi dokazuju da su rijetki oni koji su izvukli pouke iz ranijih problematičnih situacija u ovom gradu, koje se, nažalost, stalno ponavljaju. Danas smo se ovdje okupili kako bi dali podršku, ne samo našoj općinskoj organizaciji, nego svim građanima Stoca koji žele normalan život u ovom gradu. Nekima je bitnije uklanjanje spomenika koji nikome ne smetaju, nego ekonomski napredak cijele općine i svih građana. Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva jeste upravo kulturno naslijeđe i poštivanje ljudskih prava, teme koje su, nažalost, najugroženije u ovom gradu", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Nerin Dizdar, predsjednik Općinske organizacije SDP-a BiH Stolac, naveo je prilikom obraćanja članovima Predsjedništva kako je ovo prvi put da neka bh. politička stranka održi sjednicu predsjedništva u tom gradu.

"Današnja sjednica je važna poruka za građane Stoca, ali i sve građane BiH, koji žele normalizaciju odnosa među bh. građanima. Nažalost, Stolac je više poznat po negativnim stvarima, nego po pozitivnim, ali, otkako je SDP BiH 2012. godine u Općinskom vijeću Stolac dobio dva vijećnika, odnosi su se počeli mijenjati. Po prvi put na ovom vijeću su se počela postavljati vijećnička pitanja i inicijative. Trebat će nam velika pomoć svih da Stolac više ne bude poznat kao grad segregacije i diskriminacije", rekao je Dizdar, koji je skrenuo pažnju na iznimno destruktivnu praksu općinskih struktura, koje kontinuirano vrše devastaciju nacionalnih spomenika BiH, često zloupotrebljavajući vjerska obilježja i osjećanja građana Stoca.

Predsjedništvo SDP BiH je na kraju sjednice pozdravilo današnju Odluku Vijeća Evropske unije o skorašnjem stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čime je, konačno, odblokiran put naše zemlje ka EU, stoji u saopćenju.